Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

A hőszigetelésről általánosságban - az igazi rezsicsökkentés

az igazi rezsicsökkentés

A mostanában oly divatos „zöld” technológiák használata épületeink energiaigényének fedezésére, a megfizethető, és meg is térülő ilyen jellegű beruházások iránti kereslet mellet a másik el nem kerülhető terület a korszerű és megfelelő hőszigetelés megléte.

Senki sem ellensége a saját pénztárcájának, az utóbbi idők történései, az energia árának drasztikus emelkedése még jobban az energia megtakarításra, az energiahatékonyságra kényszerít mindenkit.

Gépészet vs. hőszigetelés

 

Az utóbbi időben rengeteg pályázati lehetőség volt elérhető a hőszigetelés és a megújuló energia használatát elősegítendő, akinek lehetősége volt mindkét területen jelentős támogatással volt képes ilyen jellegű beruházásokat kivitelezni, ingatlanát felújítani, vagy az újat eleve úgy megépíteni.

Az állam és az Európai Unió folyamatosan ezt a propagandát súlykolja belénk évek óta, függetlenül attól, hogy ez mennyire megtérülő beruházás vagy sem. Kimondottan megtérülés szempontjából sokáig még a jelentős támogatások ellenére sem volt csábító az átlagemberek számára egy napelemes és/vagy egy hőszivattyús áram és/vagy fűtési, hűtési rendszerbe való beruházás.

A cégek sok esetben jelentős adóvisszatérítést is kaptak zöld beruházásaikhoz, illetve számukra a 27%-os ÁFA is vissza volt igényelhető, esetükben ez nagyon hamar megtérülő ráfordítás volt.

A napelemes rendszerek esetében az elszámolás módja, az un. „szaldó” elszámolás mellett lehet csak beszélni hosszú távon megtérülő beruházásról, legyen szó csak az áram vagy akár a fűtés/hűtés díjának kiváltása okán. Az utóbbi idők történései, az átgondolatlan ösztökélés, a meg nem felelő villamoshálózat megléte, a szaldó rendszer várható kivezetése ezt viszont megint egy soha meg nem térülő beruházássá teszi, és akkor még nem is beszéltünk a fogyasztói társadalom által gyártott termékek időtálósságáról. Az egyetlen ösztökélő tényező a gépészet esetében sajnos egyelőre az irreálisan és mesterségesen magasan tartott energiaárak.

A másik tényező, a passzív oldal – az épület hőszigetelése. E nélkül a már említett megújuló energiát termelő beruházások fűtéstechnológiai értelemben magukban mit sem érnek. A jó és megfelelő mértékű hőszigetelés alapfeltétele bármilyen megtakarításnak, arról nem is beszélve, minél jobb a hőszigetelés, annál kevesebb energiát kell termelni, használni az épület felfűtésére, lehűtésére.

A hőszigetelés tekinthető egy passzív dolognak, igazából nincs benne mozgó vagy kopó alkatrész – 1x kell jól megcsinálni. Természetesen mint mindent, ezt is ha szükséges kell karbantartani, de a gépészettel ellentétben ez elhanyagolható.

A kérdés tehát adott, akkor hőszigetelés vagy gépészet? A kettő együtt, de kijelenthető, hogy a jó hőszigetelés megléte magában már egy kevésbé hatékony vagy szupermodern gépészet nélkül is működőképes, jelentős megtakarítást hoz – és ez a beruházást követően nem változik. Nem függ a szolgáltatótól, nincs időszakos és jelentős karbantartási költsége sem.

Pl. egy splitklímás fűtés/hűtés kiépítésekor a napelemes rendszer mellett sokszor akár 10 éves garancia csak akkor érvényes, ha a szerződött szervizes félévente átnézi a készüléket, mondani sem kell – a mostani óra és kiszállási díjak mellett ez mekkora tételt jelent magában, persze ezt nem igazán reklámozza a gyártó sehol. Arról sem nagyon hallani, hogy hiába van napelemes rendszerünk, és még ha a szaldó rendszerben is vagyunk – egy adott régióban akár betermelni sem tudunk, mivel a hálózat a többi betermelő miatt már nem képes fogadni egy naposabb napszakban az általunk megtermelt energiát. Számtalan ilyen esetről lehet az interneten olvasni, természetesen ezt a rendszer eladásakor nagyon kevés telepítő említi meg csak, ha egyáltalán. Végül is, nekik eladó, és a villamos energiát szolgáltató nem képes fogadni azt, ami nem az ő hibája. Nonsense.

Az ingatlan hőszigetelése ettől teljesen független, mondhatni adottság, ami nem változik. Természetesen a hőszigetelő anyagok és a kivitelezés ára az folyamatosan emelkedik, mint minden más is, ahogy a gépészeté is. Ettől függetlenül még mindig a legmegtérülőbb beruházásnak tekinthető.

Természetesen figyelembe kell venni, hogy a hőszigetelés egy komplett rendszer, amibe a padozat, lábazat, födém, homlokzat – és a nyílászárók együtt és egyszerre értendőek és csak a megfelelő kivitelezési módszerek és a megfelelő anyagok, technológiák használatával.

Mi hiszünk abban, hogy az első lépés a megfelelő hőszigetelés kell hogy legyen! Webáruházunk és szakértő kollégáink bármilyen felmerülő kérdésben rendelkezésre állnak, és igyekszünk bizonyított gyártók megbízható termékeit mindig a lehető legjobb áron ajánlani kedves Ügyfeleink részére!

 

Hőszigetelésjóáron – az igazi Rezsicsökkentés!

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811 nagy.csaba@ujhazdebreceniut.hu