Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Dübelek homlokzati hőszigetelő rendszerekhez

A homlokzat hőszigetelő rendszer (THR) szakszerű kivitelezése minden esetben a kivitelező felelőssége, aminek különös jelentősége van a hőszigetelő táblák rögzítésnél. Az elszabaduló homlokzati elemek nem pusztán anyagi vagy erkölcsi kárt okozhatnak, hanem súlyos, akár büntetőjogi következményekkel is járhatnak - még évekkel a kivitelezés után is. Ezért fontos, hogy kivitelező tisztában legyen a hőszigetelő lapok ragasztását kiegészítő mechanikai rögzítés, azaz dübelezés jelentőségével.

A dübelek áthatolnak a hőszigetelő rétegen, és - előre elkészített furatokba illeszkedve a - falazathoz rögzítik a táblákat. A rögzítés történhet csavarral vagy beütőszeggel. A piacon kaphatóak rögzítőelem (szeg vagy csavar) nélküli beütődübelek is, ám ezek alkalmazása ragasztott hőszigetelő rendszereknél nem megengedett.

A dübelezés pontos megtervezése szakértői feladat, azonban a felhasználónak sem árt tisztában lenni az alábbiakkal:

 • Hőtechnikai kérdések
 • Az alkalmazott hőszigetelés anyaga és vastagsága
 • A fogadó falazat felépítése

 

Hőtechnikai kérdések

 

A dübelek megváltoztatják a falazat és a hőszigetelő táblák hőátbocsátási tulajdonságait, vagyis az eltérő hővezetésű pontokon hőhidak keletkezhetnek. Noha néhány °C hőmérséklet-különbség nem okoz érezhető hőveszteséget, viszont a homlokzat többi részétől eltérő párakondenzáció miatt a szennyeződés itt másképp tapad meg. Ezért a dübelezési helyek néhány év alatt foltossá válhatnak.

A korszerű dübeleket úgy tervezték, hogy ezt a hatást minimalizáják, azonban az egyes típusok hővezetési tulajdonságai között igen jelentős eltérések vannak.

 

Az alkalmazott hőszigetelés anyaga és vastagsága

 

A homlokzati hőszigetelő rendszerekhez használt dübelek között megtalálhatóak az ásványgyapot, a polisztirol, illetve a mindkét rendszerhez használható dübelek. A szigetelőanyag vastagságán kívül tisztában kell lennünk az alkalmazni kívánt dübel legkisebb beépítési mélységével is, amely általában 25-35 mm közé esik - azaz ennyivel hosszabb dübellel kell számolnunk. (A dübelhossz kiszámításáról lejjebb még ejtünk szót.)

Az ásványgyapot, mint az közismert, akár puszta kézzel is szétválasztható anyag, azaz hiába ragasztjuk az egyik oldalát a falhoz, mivel a rendszert érő terhelés egyszerűen szétszakítaná a táblákat. Ezért az ásványgyapot rendszereket minden esetben dübeleznünk kell. 

A sokkal masszívabb polisztirol táblák már képesek lehetnek dübelezés nélkül is ellenállni a terhelésnek, ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell. 10 m épületmagasság fölött a dübelezés minden esetben kötelező, míg lacsonyabb épületeknél, ha a ragasztás új beton- vagy téglafelületre történjen, vagy a homlokzaton – akár a felület megtisztításával vagy megerősítésével – biztosítható a legalább 0,08 N/mm2 tapadószilárdság, illetve ha nincsenek különleges követelmények (például extrém szélterhelés), a dübelezés elhagyható.

Mint látható, ebben a felsorolásban elég sok a "ha", így kétszer is gondoljuk meg, mielőtt lemondunk a dübelezésről. Azt is vegyük figyelembe, hogy ha a hőszigetelő táblák ragasztása esetleg nem sikerült tökéletesen, a dübelezés megtámogatja a ragasztó működését, sőt, akár önmagában is megbírja a hőszigetelő rendszer súlyát -  azaz a dübelezés, ha nem is kötelező, de minden esetben tanácsos.

 

A fogadó falazat felépítése

 

Nem minden dübel használható minden falazatban - erről a dübelek leírásában tájékozódhatunk, illetve magán a dübelen is megtalálhatóak a hozzájuk illő falazatok kódjai:

A: beton
B: tömör falazóelemek, pl. tömör tégla
C: üreges falazóelemek, pl. üreges tégla
D: könnyűbeton, pl. gázbeton
E: pórusbeton, pl. YTONG

Csak a falazatnak megfelelő, műszaki engedéllyel rendelkező dübeleket használjunk!

Rendkívül fontos, hogy a dübeleket fogadó furatokat a falazat teherhordó részében kell elkészítenünk! Ennek elsősorban felújítások során van jelentősége, mivel itt akár több centiméter vastag meglévő, megmaradó vakolattal kiegyenlítő réteggel is számolnunk kell. E nem teherhordó részekbe tilos a dübeleket lehorgonyozni, így a dübelnek a hőszigetelő tábla és a teherhordó falazat között ezt a részt át kell hidalnia. A minimális dübelhossz számításánál természetesen a rendszerragasztó-réteget is figyelembe kell vennünk!

Mindezek figyelembevételével egy homlokzati felületen belül akár különböző dübeltípusok és dübelméretek alkalmazására is szükség lehet.

 

Dübeltípusok

 

Csavardübelek

 

A homlokzati hőszigetelés mechanikus rögzítésében egyre inkább teret nyernek a csavarral fixált dübelek. A csavardübelek igen vastag, akár passzív házakhoz is alkalmas polisztirol és kőzetgyapot hőszigetelő lemezek rögzítéséhez is használhatóak.

Süllyeszthető csavardübel

 • mind EPS, mind ásványgyapot hőszigetelő lemezekhez
 • akár 40 cm-t meghaladó táblavastagságig
 • bármilyen falazaton
 • süllyesztés nélkül vagy süllyesztve, hőhídmentesen is telepíthető

Süllyeszthető csavardübel

Speciális kiképzésű csavardübelek süllyesztetten szerelhetők, azaz elhelyezésüket követően a hőszigeteléssel egyenértékű anyaggal zárhatjuk le őket - így a dübel hőhídmentesnek tekinthető. A hőhídmentes telepítéshez speciális telepítőszerszám és az ehhez tartozó bit szükséges. A telepítőszerszám a dübel behajtásával egyidejűleg süllyesztéket mar a szigetelőanyagba, így a dübel tányérja a megfelelő mélységig süllyed. Végül a dübel tányérjának helyét hőhídmentesítő pogácsával zárjuk le.

Ha a dübelt nem kívánjuk a hőszigetelésbe süllyesztve telepíteni, akkor behajtó bittel gyorsan és egyszerűen rögzíthető. A dübel közepét záródugóval vagy PUR-habbal hőszigeteljük. 

Önmetsző dübel  

 • Ugyanaz a dübel használható 10 - 40 cm szigetelés-vastagságig
 • polisztirol szigetelőtáblákhoz
 • bármilyen falazaton

Önmetsző dübel

A különleges önmetsző ECOTWIST dübelek tányérja - a hagyományos dübelekkel ellentétben - nem a szigetelőanyag külső peremén fejti ki a rögzítő hatást, hanem a dübel behajtása közben belesüllyed a szigetelőanyagba. Ezért a telepítéshez speciális szerelőkészlet szükséges, amelyen használat előtt be kell állítani a szigetelőanyag vastagságát. Mivel a dübel tányérjának nem kell süllyesztéket marnunk, a telepítés sokkal egyszerűbb és tisztább művelet, mint a hagyományos csavardübelek hőhídmentes telepítése. A behajtott ECOTWIST dübel helyének hőhídmentes lezárásához polisztirol záródugót vagy hőszigetelő tömítőanyagot használunk.

Az ECOTWIST hosszúságát nem a szigetelőanyag vastagságához, hanem a szigetelőanyag és a teherhordó falazat közötti, úgynevezett nem teherhordó réteg vastagságához mérten kell megválasztani. Precízen kivitelezett, méretpontos új építésű falazatokhoz a 0-10 mm-t áthidalni képest méretet ajánljuk. Ha a falazatban "van néhány centi", azaz a hőszigetelő táblák és a falazat távolsága a felületen egy-két centit változhat, a 10-30 mm áthidalású közepes darabot válasszuk. Felújításnál illetve ha a falazaton vastagabb kiegyenlítő vakolatréteg felhordása szükséges, a legnagyobb, 30-60 mm áthidalású ECOTWIST-re lesz szükségünk.

Mivel a nagyobb vastagságú szigetelőanyagokhoz nem kell hosszabb dübelt vásárolnunk, az ECOTWIST dübelek alkalmazása vastagabb hőszigetelések esetén jelentősebb gazdaságosabb a hagyományos dübelekénél.

 

Beütőszeges dübelek

 

Noha a beütőszeges dübelek teljesítménye elmarad a csavardübelekétől, egyszerű telepítésük és a kisebb és közepes vastagságú hőszigetelések esetében versenyképes áruk révén továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Alkalmazási területtől függően műanyag, kombinált és fém beütőszeggel kaphatóak. Telepítésük során a megfelelő mélységben és átmérővel kialakított furatba helyezzük a dübelt, majd beütőszeggel rögzítjük.

Műanyag beütőszeges dübel IDK-N

 • A, B, C falazatban (beton, tömör tégla, üreges tégla) használható
 • műanyag beütőszege rossz hővezető, ezért kevéssé hőhidas
 • kizárólag polisztirol hőszigetelő táblákhoz
 • kedvező ár

Műanyag beütőszeges dübel

Kombinált beütőszeges dübel H4 Eco

 • A, B, C, D, E falazatban (beton, tömör tégla, üreges tégla, könnyűbeton, pórusbeton) használható
 • beütőszege fém és műanyag kombinációja – nagyobb terhelésnek is ellenáll, csökkentett hőhíd mellett
 • polisztirol és ásványgyapot hőszigetelő táblákhoz
 • legnagyobb dübelméret: 295 mm, így az átlagosnál vastagabb táblákhoz is használható

Kombinalt beütőszeges dübel

Fém beütőszeges dübelek

 • A, B, C, D, E falazatban (beton, tömör tégla, üreges tégla, könnyűbeton) használható
 • különösen ellenálló fém beütőszeg
 • lábazati zónában és ásványgyapot rendszerekhez
 • polisztirol rendszerekhez használható, de a műanyag és kombinált szeges dübelekhez képest kedvezőtlenebb hővezetési tulajdonságai miatt nem ajánljuk

Fém beütőszeges dübel

Mint látható, a dübelek kiválasztásánál számos szempontot kell figyelmebe vennünk. Javasoljuk, hogy a dübelek megrendelése előtt vegyék fel velünk a kapcsolatot az esetlegesen felmerülő különleges igényekkel kapcsolatban (pl. tűzálló dübelek, kiegészítő dübeltányérok).

 

Kattints ide webáruházunk dübel választékának megtekintéséhez!

 

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811 nagy.csaba@ujhazdebreceniut.hu