Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Grafitos hőszigetelés: érdemes beruházni rá?

Az expandált polisztirol (EPS) kiváló hőszigetelő anyagként ismert az építőiparban (legismertebb polisztirol gyártók: Austrotherm, Bachl, Jász-Cell, Masterplast). A fehér polisztirol széles körben használt, viszont a szürke polisztirol, vagyis a grafit EPS egyre népszerűbb a jobb hőszigetelő képessége miatt. Ebben a blogbejegyzésben áttekintjük a grafitos polisztirol előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk Nektek a legjobb döntés meghozatalában.

A polisztirol és a szürke polisztirol közötti különbség

A grafitos polisztirol előállítása során grafitport adagolnak a hagyományos fehér EPS lemezekhez, amelynek következtében 15-33%-kal jobb hőszigetelő képességet ér el, mint az azonos vastagságú EPS polisztirol. Az U-értéke 0,0295 és 0,032 W/m²K között szokott lenni.

A grafitos polisztirol előnyei

A grafit EPS előnye, hogy vékonyabb hőszigetelő réteggel érhető el ugyanaz az eredmény, mint egy vastagabb fehér EPS polisztirol lap esetén. A grafitpor jelenléte nem befolyásolja a gyúlékonyságát, köszönhetően az adalékanyagoknak.

Mikor érdemes a grafitos polisztirolt választani?

A grafitos polisztirol kiváló választás lehet, ha:

  • A vastag hőszigetelés miatt a nyílászárók mélyre kerülnének, és kevesebb fény jutna be az otthonunkba, és így az bunkerszerű formát öltene.
  • A homlokzaton nincs elegendő hely a vastag hőszigetelés elhelyezéséhez, például komplett tetőszerkezet cserét jelentene, ugyanis a hőszigetelés a tető síkján kívül érne véget.
  • A szomszédok vagy az építési hatóságok beavatkozhatnak a tervezett szigetelés miatt, például, ha telekhatárra van építve az ingatlan.
  • Az ablaktokok adottságaiból kifolyólag kevesebb hely áll rendelkezésre a szigetelés befordulásánál.

A grafitos polisztirol hátrányai

A grafitos polisztirolnak vannak hátrányai is, például a napfény általi melegedés, amely deformálódást okozhat az anyagban. A sötét szín ugyanis nem veri úgy vissza a fényt, mint a világosabbak, így a grafit adalékos polisztirol gyorsabban és nagyobb mértékben felhevülhet. A tűző napra téve a felületi hőmérséklete gyorsan eléri a polisztirol termékek számára kritikus 80 Celsius fokot, ahol az anyag már deformálódik, olvad.

Bár a grafitos termékek esetén a költségek többnek tűnhetnek a fehér polisztirollal szemben, mivel maga a grafitos termék is drágább, és emelt minőségű ragasztó használata is ajánlott. Azonban a magasabb költségeket a grafitos termék jobb hőszigetelő képessége kompenzálja, és sok esetben még kedvezőbb is költségvetés szempontjából.

A reflexiós bevonat, mint megoldás

A napfény általi felmelegedés kezelésére a reflexiós bevonat alkalmazása jelenthet megoldást. A fényvisszaverő festékréteg (reflexiós réteg) használatával csö

kkenthető a napfény által okozott felületi hőmérséklet-emelkedés, így megelőzve az anyag deformálódását vagy olvadását. A reflexiós réteg olyan gyárilag vagy utólag felhordott festékbevonat, mely világos színe miatt visszaveri a napsugárzást. A festék egyedi fejlesztésű, és nem csak a táblák hőmérsékletét szabályozza, hanem fokozott tapadást is biztosít a rákerülő ragasztó rétegnek.

 

Összefoglaló

Összességében a grafitos polisztirol hatékony és innovatív hőszigetelő anyag, amely különösen akkor előnyös, ha vékonyabb hőszigetelő rétegre van szükség, vagy korlátozott a rendelkezésre álló hely az épületen. Azonban fontos figyelembe venni a magasabb költségeket és a napfény által okozott felmelegedés problémáját, amely azonban kezelhető a reflexiós bevonat alkalmazásával. Ha a megfelelő anyagokat és technikákat alkalmazzuk, a grafitos hőszigetelés jelentősen javíthatja épületeink energetikai hatékonyságát és kényelmét, miközben hozzájárul a környezet védelméhez is.

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu