Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Lábazati luxus: Drágább anyagok előnybe

Miért kell más anyaggal szigetelni a lábazatot, mint a homlokzatot?

A lábazat esetében állandó külső hatások lépnek fel, mint a víznyomás vagy egyéb külső terhelések. A lábazat a leginkább kitett épületszerkezeti rész az időjárásnak.
Hőszigetelő képesség romlása
A lemezbe került víz rontja annak a hőszigetelő képességét.
Lábazati felfagyás
A lábazatban maradt víz felfagyhat, így tönkreteheti a lapot.
Páradiffúziós és hőhíd problémák
Amennyiben a lábazati zónára nem kerül szigetelés, úgy nagyon komoly hőhídnak tesszük ki az épületet. A falak belső felületén kicsapódhat a pára, amely később penészedéshez vezethet, és súlyosan károsíthatja a bent élők egészségét.
Mechanikai terhelés
A falak alsóbb szintjét rendszeresebben és nagyobb terhelés károsíthatja. Gondoljunk csak a neki pattanó labdának. De ugyanúgy fontos számításba venni, hogy a lábazat alulról tartja a ránehezedő homlokzat súlyát. 
 

Milyen követelményeknek kell megfelelnie a lábazati hőszigetelésnek?

Azért, hogy a lábazati szigetelésnek valóban legyen is értelme, úgy ezeket a tulajdonságokat figyelembe kell vennünk a hőszigetelő lemez kiválasztásánál:
  • Kiváló hőszigetelési képesség
  • Víztaszító képesség
  • Párataszító ellenállás
  • Kiváló nyomószilárdság
  • Mérettartás

Milyen lemezt válasszak? - XPS, Formahabosított EPS, PIR

Magyaroroszágon jelenleg a legelterjedtebb lábazati hőszigetelő lemez az XPS. Az XPS lapok teljes mértékben megfelelnek az előírt kritériumoknak, azonban két nagy hátrányuk is van. Az XPS lapok jóval drágábbak, mint más hőszigetelő lapok, így komolyan megterhelhetik a pénztárcát. Emellett kisebb, de lényeges probléma az EPS lapoktól eltérő méret. A homlokzaton általában használat EPS lapok mérete (legyen az normál „fehér” vagy grafitos „szürke”) 50x100 cm, míg az XPS lap mérete 60x125 cm. Mivel a lapokat kötésben kell felhelyezni mind a homlokzatra, mind a lábazatra, így plusz vágást eredményezhet a különböző lapméret a kivitelezés során. Mindezek mellett, nagy előnye a többi laphoz képest a magas terhelhetősége (300 kPa). Ami így könnyedén ellenáll a falnak rúgott focilabdának.
 
A fent említett két probléma miatt fejlesztették ki a hőszigetelőanyag gyártók a formahabosított EPS lapokat. Ezek a lapok jóval kedvezőbb áron elérhetőek, és a lapok mérete is megegyezik a homlokzaton használt EPS lapokéval. Hátránya azonban az alacsonyabb terhelhetőség (150 kPa, ami azonban még így is ellenálló, a homlokzati lapok 80 kPa terhelésnek állnak ellen, és 100 kPa felett már lépésállónak számít a lap. Hátránya továbbá, hogy ezeket a lapokat nem lehet vágni, vágás esetén ugyanis a lapok elveszítik a zártcellás tulajdonságukat. Illetve, a hőszigetelési képességük (0,035) sem olyan kiemelkedő, mint az XPS (0,031) lapoknak.
 
Harmadikként a Magyarországon még kevésbé használt technológia a PIR lemezek alkalmazása. Ezek a lapok megfelelnek minden követelmények, de a másik két lemez típussal a legkiemelkedőbb hőszigetelési tényezővel rendelkezik (0,024). A PIR lemez nem összetévesztendő a PUR-ral.
 

Mire érdemes még odafigyelni a lábazat hőszigetelésénél?

Az XPS lapok különböző színben jelen vannak a piacon, gyártó válogatja, hogy ki milyen színben állítja ezeket elő. Ennek nem kell jelentőséget tulajdonítani, azonban arra figyelni kell, hogy az XPS felülete érdesített legyen. Máskülönben a ragasztónak nem lesz megfelelő felülete a tapadáshoz.
 
Mindenképpen érdemes emelt minőségű ragasztó használata az lábazati zónában a megnövekedett terhelések, illetve a nehezebb tapadás miatt.
 
A homlokzati fal sokkal jobb hőszigetelő képességű anyagból készül általában, mint a lábazat (pl: tégla kontra zsalukő). Érdemes arra figyelni, hogy a homlokzat és a lábazat felülete hasonló hőszigetelési képességgel bírjon. Példának okáért az a Magyaroroszágon elterjedt szokás, hogy a lábazat beljebb esik a homlokzatnál, sok esetben nem megfelelő, hiszen egy rossz hőszigetelő képességű anyagra (pl zsalukő), bár jobb a homlokzathoz képest jobb hőszigetelő anyag kerül felhelyezésre, de kisebb cm-ben. Érdemes, tehát a lemezek és mögötte lévő falazat típusát egyszerre figyelembe venni. Legyen kiegyenlített a felületek hővezetési tényezője.
 
Minimum 40 cm lábazati szigetelést javaslunk, hogy a homlokzat védve legyen a felcsapó víztől, de a lábazat magassága sok mindentől függ.
 

Milyen vakolattípust lehet használni lábazatnál?

Mindenképpen műgyantás lábazati vakolat használata javallott, ugyanis annak lesz a legmegfelelőbb a tapadása, emellett pedig víz és fagyállóak

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu