Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Megfelelő szigetelés: az ingatlan értékének kulcsa a lakáspiacon?

A tavalyi extrém energiadrágulás következtében a szigeteléssel rendelkező ingatlanok egyre inkább előnybe kerültek a lakáspiacon. De vajon milyen hatással van ez az ingatlanárakra és a piaci trendekre? Nézzük meg, hogyan alakultak az árak és milyen tendenciák figyelhetők meg ezen a területen.

Szigetelés értéke a lakáspiacon

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint a szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat [1]. Az elemzés szerint a szigetelés nélküli ingatlanok hosszú távon marginalizálódhatnak.

 


 

A lakáskeresők számára is értékesebbé váltak azok az ingatlanok, amelyek esetében pontosabb információt kapnak a kedvező energetikai adottságokról. A szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt: a múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány az oldal adatai szerint [1].
Energetikai követelmények és a vásárlók elvárásai

A 21. század vásárlóinak nemcsak az számít, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, milyen a megközelíthetősége, közlekedése, mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, mennyire van jó állapotban az ingatlan, hanem az is, hogy energetikailag milyen követelményeknek felel meg.

Ha rosszak a nyílászárók, hiányzik a hőszigetelés vagy a fűtési rendszer nem hatékony, az energiafelhasználás magasabb lesz, ami hosszú távon pénzügyi terhet jelent a lakók számára.

Nyílászárók cseréje és külső hőszigetelés

Egyik lehetőség a nyílászárók cseréje, ami jelentős mértékben csökkentheti a hőveszteséget. A modern, hőszigetelt ablakok és ajtók javítják a komfortérzetet és csökkentik a fűtési költségeket.
A nyílászárók cseréje mellett érdemes megfontolni a külső hőszigetelés alkalmazását is. Ezáltal az épület hővesztesége tovább csökken, a fűtési költségek pedig tovább mérséklődnek.

Ha például mélyfelújításban gondolkodunk, akkor ide tartozik a hőszigetelés, a fűtéskorszerűsítés, illetve a nyílászárók cseréje egyaránt. Ezzel az átfogó renoválással az energiafogyasztás nagyjából 40-50%-át lehet megtakarítani, de sok esetben még a 80% is elérhető. Mivel az egyes feladatok elvégzésének hatása összeadódik, így tulajdonképpen maximalizálható az energiahatékonyság. 

A magyar ingatlanok energetikai besorolása

Hazánkban mintegy 2,85 millió családi otthon található, ahol hozzávetőleg 7 millióan élnek. Az ágazati adatok szerint ezeknek a lakóépületeknek a 80%-a nem felel meg a mai energiahatékonysági elvárásoknak. Ezt erősítik meg a Lechner Tudásközpont által összegyűjtött épület energiahatékonysági tanúsítványok adatai.

Az elavult, szigetelés nélküli házak idővel akár piaci értéktelenné is válhatnak, mivel az új előírásoknak megfelelően épült otthonokhoz képest jelentősen több energiát fogyasztanak. A vásárlók számára is vonzóbb lesz a szigetelt ingatlan választása, ha tudják, hogy a kisebb energiafelhasználás gyorsan meghozza a nagyobb vételár ellentételezését.

2015 decemberétől Magyarországon előírás az energetikai tanúsítvány, ismertebb nevén a "lakcímke" kiállítása ingatlan bérbeadásakor és eladásakor. A Lechner Tudásközpont információi szerint 2016 januárja óta országszerte 68.505 családi otthon kapott energetikai tanúsítványt.

A tanúsítványok alapján a családi otthonok csupán 0,7%-a érte el az AA, AA+ vagy AA++ minősítést, míg a szinte nulla energiafogyasztású épületek (BB kategória) mindössze az ingatlanok 1%-át tették ki. A modernnek számító (CC és DD kategória) besorolást a családi házaknak csak a 16%-a érdemelte ki.

Azok a családi otthonok kaphatnak BB vagy jobb besorolást, amelyek a felhasznált energia legalább 25%-át megújuló forrásokból nyerik.

A tanúsítványok alapján az átlagos (FF kategória) vagy közeli (EE és GG kategória) besorolást a vizsgált családi házak 19%-a kapta, míg az épületek 53%-át rosszabb (HH, II, JJ) kategóriákba sorolták, tehát szükséges lenne jelentős mértékű felújítás és korszerűsítés.

Összefoglalás

Összességében tehát az energiahatékonyság növelése és a fenntartható megoldások alkalmazása mind az ingatlan értékét, mind a lakók életminőségét javítja. A jövőben egyre fontosabb lesz a vásárlók számára, hogy az ingatlanok energiahatékonyak és környezetbarátak legyenek. Az energiahatékonysági fejlesztésekkel és a megújuló energiaforrások alkalmazásával nem csak a rezsiköltségek csökkenthetők, hanem hosszú távon az ingatlan értéke is növekedhet.

Források:
[1] ingatlan.com, "Szigetelés értéke a lakáspiacon"
[2] forbes.hu, „Lakáspiac: ennyit jelent az árban a jó szigetelés”

 

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu