Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: üveggyapotok

Miből áll az üveggyapot?
Az üveggyapot termékek fő alapanyag az üvegtörmelék, ami a síküveggyárak melléktermékei. Az üveghez még nagy mennyiségben kevernek kvarchomokot, és így kapuk meg az üveggyapotot. 
 
Milyen előnyei vannak az üveggyapotoknak?
Legnagyobb előnye, hogy a többi hőszigetelő anyaggal szemben, az egyik legmegfizethetőbb hőszigetelő anyag, a polisztirolnál akár fele akár bekerülési költséggel is rendelkezhet, ráadásul nagyon könnyen kezelhető anyagról beszélünk.
 
Az üveggyapot a többi ásványgyapothoz hasonlóan kiváló páraáteresztő. A páradiffúziós ellenállása a levegő páradiffúziós ellenállásával majdnem megegyezik, így a pára akadálytalanul tud áthaladni a szigetelésen. 
Az üveggyapot az alapanyagai miatt nem éghető, így nagy biztonságot jelent, ha esetleges tűz alakulna ki egy épületben.
Rendkívül jó hangszigetelő képességgel rendelkeznek. Tehát, ha a zajcsillapítása fontos szempont, akkor érdemes megfontolni az üveggyapot használatát.
 
Hol használható az üveggyapot?
A következő helyeken tudjuk használni az üveggyapot termékeket:
  • Alulról hülő födémek
Bizonyos üveggyapot termékek alkalmazhatóak, garázs-, pince- és árkádfödémek alsó síkjának hőszigetelésére, valamint zajcsökkentésre. Ilyen alkalmazás esetén dübellel (pl. DHM dübel) rögzítendő a termék.
  • Emeletközi födémek
  • Szerelt külső falak
  • Padlásfödémek
Teljesen megfelel az üveggyapot, nem hasznosított vagy nem fűtött padlásfödémek szigetelésére. Fontos azonban, hogy a szigetelés nem járható, és nem fedhető le egészben, azért, hogy a pára kis tudjon szellőzni. Ugyanis, mint az korábban leírásra került, az üveggyapot páraáteresztő, és amennyiben pl egy OSB lap elzárja a pára útját, úgy a pára a szigetelő anyagban megreked, és roncsolja az anyagot.
  • Tetőtér beépítések
Alkalmazhatóak a szarufák és szelemenek között és alatt.
  • Válaszfalak
Az üveggyapot termékek méretüknél fogva tökéletesen alkalmazkodnak a gipszkarton válaszfalak szokványos méreteihez. Ha az elválasztószerkezet különböző hőmérsékletű légtereket választ el egymástól, úgy a a fűtött oldalra párazáró réteget kell elhelyezni, hogy a szigetelőanyagba ne kerüljön nedvesség.
 
De akkor miért nem szeretik általában az emberek?
Az üveggyapot körül rengeteg tévhit kering, és ezért a legtöbben viszolyognak annak használatától. pedig rengeteg pénzt meg tudnának takarítani, ha ezeket a tévhiteket elfelejtenék. A követekző tévhitekkel találkozhatunk:
 
Az üveggyapotnak rossz a hőszigetelő képessége
Régi időkből visszamaradt tévhit, hogy az üveggyapot a többi hőszigetelő termékhez képest gyenge hőszigetelési teljesítménnyel bír. Megszokott volt a 0,044-es lambda érték is. Azonban ez manapság már nem igaz, és az üveggyapot felveszi a versenyt a többi hőszigetelő anyaggal. Akár 0,03-as lambda érték is elérhető (Isover Multimax 30).
 
Az üveggyapot összeesik
Az üveggyapotról terjedő egyik legelterjedtebb tévhit, hogy az üveggyapot összeesik. Ez a kijelentése nem állja meg a helyét. Onnan eredeztethető ez a tévhit, hogy a szakmai hozzá nemértés miatt, sok „kivitelező” olyan anyagot használt, ami a paraméterei nem feletek meg a műszaki igényeknek. Egyszerűen rossz anyagot választottak az egyes célokra. Az üveggyapot termékek nem esnek össze, amennyiben az megfelelő termékeket használjuk a megfelelő helyeken.
 
Az üveggyapot mindig szúr és porzik
Az üveggyapot káros hatásai, mint szúrás, csak akkor jelentkezik, amikor az beépítésre kerül, utána már nem jelentkezik ilyen mellékhatás.
 
A kőzetgyapot jobb, mert nem ég és tömörebb
Mindkét termék típus teljesen tűzálló, és éghetetlen. A kettő között különbség nincs. Az, hogy melyik anyag tömörebb nem egy fontos tényező a hőszigetelési teljesítmény összehasonlításakor. Azzal, hogy egy anyag tömörebb nem lesz rögtön jobb hőszigetelő. A hőszigetelés teljesítményéhez a lambda értéket kell megvizsgálni.
 
Mikor használjunk üveggyapotot, és mikor kőzetgyapotot?
Az alkalmazási területtől függ, hogy hol melyiket érdemes használni. Példának okáért üveggyapotot nem lehet alkalmazni az alacsony tömörsége miatt a homlokzaton, ott a kőzetgyapotra van szükség. De ha az álmennyezetet nem akarjuk feleslegesen súllyal terhelni, oda az üveggyapotot ajánljuk.
 
Röviden elmondható, hogy az üveggyapot, egy könnyeb, jóval kedvezőbb árú, kezelhetőbb anyag, míg a kőzetgyapot egy általában jobb hangszigetelő képességgel rendelkező (bár vannak speciálisan hangszigetelésre kifejlesztett üveggyapot termékek is), és általában jobb hőszigetelő képességgel rendelkező (jobb lambda értékkel rendelkezik) termék.
 
Egy termék, ami egyesíti a kőzetgyapot és az üveggyapot előnyeit
A Saint-Gobain által birtokolt Isover kifejlesztett egy új termékcsaládot, az Ultimate-t, egy újgenerációs szilikátszálás hőszigetelő anyagot, ami egyesíti a kőzetgyapot és az üveggyapot előnyős tulajdonságait.

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu