Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

2023-as kötelező hőszigetelési vastagságok – az új épületek energiahatékonysága

Az U Érték és annak szerepe az építészetben

Az építési előírások az U érték alapján szabályozzák a hőszigetelés vastagságát, nem pedig közvetlenül az anyag vastagságát. Az U érték (mértékegysége W/m²K) a fajlagos hőátbocsájtási tényező, és alapvető energetikai mérőszám, amely az adott szerkezet hőveszteségét jellemzi négyzetméterenként. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége.

Hőszigetelési vastagság számítása

Az épület hőszigetelő képességének meghatározása összetett, mivel számos hőszigetelő anyag létezik. Egy magasabb minőségű anyag esetében kisebb vastagság is elérheti ugyanazt az energiatakarékosságot. Az itt ismertetett minimális vastagságok az átlagos hőszigetelő képességű anyagokra vonatkoznak, figyelembe véve a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról.

Külső falakra vonatkozó előírások

A 2023-ra vonatkozó külső falakra alkalmazandó szabályozás szerint a fal U értéke nem lehet magasabb, mint 0,24 W/m²K. Ezen érték elérése esetében lehetőség van vastagabb hőszigetelés felvitelére is, de vékonyabb már nem alkalmazható, mert ezzel nem érnénk el a kívánt U értéket.

Hővezetési tényező (λ, lambda) meghatározása

A hőszigetelési anyagok teljesítményét a hővezetési tényező (λ) számszerűsíti, amelynek mértékegysége a Watt-per-méterszer-Kelvin (W/mK). Az átlagos expandált polisztirol (pl. hungarocell) és kőzetgyapot anyagok esetében ez az érték körülbelül 0,04 W/mK. A jobb minőségű anyagok, például a grafitadalékos polisztirolok, 20-25%-kal jobban hőszigetelnek, így kisebb vastagság is elég lehet az elvárt hőszigetelő teljesítmény eléréséhez.

Példák a hőszigetelés alkalmazására

  • Régi építésű B-30 téglából készült fal: Ezen fal eredeti U értéke 1,46 W/m²K. A vonatkozó előírásoknak való megfelelés érdekében legalább 15 centiméter vastagságú polisztirol hőszigetelést kell alkalmazni, amely az U értéket 0,24 W/m²K-re csökkenti.
  • Új épület 30 cm vastag Porotherm NF vázkerámia (tégla) falazóblokkból: Amennyiben szigetelés nélkül az U érték 0,58 W/m²K lenne, a szerkezetet minimum 10 centiméter vastag polisztirol hőszigeteléssel kell kiegészíteni.
  • Új épület 44 cm vastag Porotherm Profi vázkerámia (tégla) falazóblokkból: Ha szigetelés nélkül az U érték 0,22 W/m²K-re adódik, a szerkezet már eleve megfelel az előírásnak, így nem szükséges kiegészítő hőszigetelést alkalmazni.

Padlásfödémek hőszigetelése

A padlásfödémek esetében az előírt U≤0,17 W/m²K érték teljesítéséhez 20-23 cm vastagságú hőszigetelésre lehet szükség, az eredeti szerkezet típusától függően. Például új családi ház építésekor, ha a padlás alatti födém vasbetonból készül, legalább 23 centiméter vastagságú polisztirol hőszigetelést kell alkalmazni az előírt U érték eléréséhez.

lapostetők

A lapostetők esetében is az U≤0,17 W/m²K előírás vonatkozik, tehát a hőszigetelési követelmények megegyeznek a padlásfödémekkel, ami a tervezés során egységes megközelítést tesz lehetővé.

Alsó zárófödém hőszigetelése a lakás alatt

Amennyiben a lakás alatt fűtetlen pince található, a födémet a pince mennyezetén kell hőszigetelni. Ebben az esetben az U≤0,26 W/m²K értéket kell elérni. Új épületek esetében ezt a követelményt a födém fölötti padló rétegrendbe épített, azonos vastagságú hőszigetelő lemezzel is teljesíteni lehet.

Egyéb szerkezetek

A rendelet részletesen leírja az összes épületszerkezetre vonatkozó elvárt U értékeket, de cikkünk nem tér ki ezekre, mivel általában nem igényelnek hőszigetelést. Ilyenek például az ablakok, ajtók, és garázskapuk számára előírt U értékek.

Milyen anyagú szigetelést válasszon?

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu