Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Az energetikai tanúsítvány: Mit jelent és miért fontos – példával

Mit Jelent az Energetikai Tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy hivatalos dokumentum, amely részletes információt ad az ingatlan energiahatékonyságáról. A tanúsítvány bemutatja az épület hőszigetelési szintjét, a nyílászárók energetikai minőségét, és a gépészeti rendszer hatásfokát. Emellett korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz a leghatékonyabb energiahasználati fejlesztésekről.

Miért Fontos az energetikai tanúsítvány?

A tanúsítvány egyszerűsíti az ingatlanok összehasonlítását és segíti a vevőket és bérlőket a rezsiköltségek előzetes megértésében. Az EU-s direktíva miatt adásvétel és bérbeadás során kötelező átadni a dokumentumot.

Milyen energetikai minősítéseket kaphat az ingatlan?

Az ingatlan energetikai minősítése 12 különböző kategóriába sorolható, a legjobbtól (AA++) a legrosszabbig (JJ). Ezek a minősítések részletesen ábrázolják az ingatlan energiahatékonyságát és segítenek a vásárlóknak és bérlőknek a megfelelő választásban.

Meglepő számadatok

Mint korábban említettük, 12 besorolási osztály létezik. Jelenleg ezek az alábbiak:

AA++; AA+; AA; BB; CC; DD; EE; FF; GG; HH; II; JJ

Amennyiben az energetikai tanúsító megállapítja, hogy a lakóingatlan energiafogyasztási értéke nem haladja meg az évi 40 KWh/m² értéket, az ingatlan az AA++ minősítést érdemelheti ki. Ez a minősítés a legmagasabb kategória, amely az energiahatékonyság csúcsát képviseli.

Számok tekintetében megmutatjuk, hogy mennyivel több pénzt költ el egy ingatlan energiafogyasztására:

  • AA+ és egy BB ingatlan közötti különbség~67%!!!
  • AA+ és egy CC ingatlan közötti különbség~117%!!!

Láthatjuk, hogy az energetikai tanúsítvány fontos eszköz az energiahatékonyság és az energiatudatosság előmozdításában. Segíti az ingatlanok összehasonlítását, és növeli a tudatosságot a fenntartható energiahasználat terén. Az ingatlan tulajdonosok és bérlők számára kulcsfontosságú információkat nyújt, és része az EU-s energiahatékonysági kezdeményezéseknek. Oldalunkon használd te is az energetikai kalkulátorunkat, hogy megtudd milyen homlokzati hőszigetelő anyaggal mekkora lesz a hőátbocsátási érték.

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu