Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Dübelezés: A hőszigetelés stabilitásának kulcsa

Mikor kell dübelt használni?

Bár régebben elfogadott volt, hogy két szintig nem volt szükséges a dübel használata, azonban ez a hozzáállás már nem helyes. A hőszigetelő lapok vastagságának megnövekedése, illetve az előírások szigorodása miatt, azt ajánljuk, hogy mindig dübelezzünk. Az biztosan kijelenthető azonban, hogy általában az EPS lapokat kell dübelezni, a kőzetgyapot lapokat pedig mindig kell dübelezni.

Mi történik, ha nem használunk dübelt?

Leszakadó hőszigetelés

Íme egy elrettentő példa, ahol a szél leszakította a hőszigetelést, ami látszik, hogy nem volt dübelezve, ami nem csak azt jelenti, hogy újra kell szigetelni az egész épületet, de közben életveszélyes is:

Dübel rajzolatok

Nem megfelelő kivitelezés esetén, a dübelek megjelennek a homlokzaton, és tisztán kivehető lesz a dübelrajzolat.

Matrac effektus

A hőszigetelő lapok térfogata hőhatására megváltozik, ami a lapok elmozdulását jelentené. Mivel azonban, a lapoknak nincs terük mozgolódni, így előjön a matrac effektus, amikoris melegben a lapok kidomborodnak, hidegben pedig összehúzódnak. Ez leginkább esztétikai probléma, ami a hőszigetelési képesség romlását eredményezi.

Milyen dübel fajtát használjak?

Azt, hogy milyen dübelt érdemes használni, az adott épület falazata, a hőszigetelő lapok fajtája, illetve a külső körülmények határozzák meg.

Hőszigetelő lapok fajtája

A hőszigetelő lap fajtája azért számít mert például a kőzetgyapot lemezek súlya jóval nagyobb, mint a polisztirolé, így olyan dübelre van szükség, aminek nagyobb rögzítő ereje van.

Falazat típusa

Nem minden dübel használható minden falazatba – erről a dübelek leírásában tájékozódhatunk, illetve magán aa dübelen is megtalálhatóak a hozzájuk illő falazatok kódjai:

 • A: beton
 • B: tömör falazóelem, pl: tömör tégla
 • C: üreges falazóelem, pl: üreges tégla
 • D: könnyűbeton, pl: gázbeton
 • E: pórsubeton, pl. YTONG. (itt érdemes figyelni a pórusbeton nyomószilárdságára)

Csak a falazatnak megfelelő, műszaki engedéllyel rendelkező dübeleket használjunk!

Ha a falazat típusa nem szerepel a felsorolásban, vagy nem tudjuk meghatározni, akkor érdemes helyszíni dübelkihúzást kérni.

Külső körülmények

Erősen szeles környéken vagy magasabb épületek esetén érdemes megvizsgálni a magasabb minőségű dübel használatának lehetőségét.

Dübel fajták:

Beütőszeges dübelek

Noha a beütőszeges dübelek teljesítménye elmarad a csavardübelekétől, egyszerű telepítésük és a kisebb és közepes vastagságú hőszigetelések esetében versenyképes áruk révén továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Alkalmazási területtől függően műanyag, kombinált és fém beütőszeggel kaphatóak. Telepítésük során a megfelelő mélységben és átmérővel kialakított furatba helyezzük a dübelt, majd beütőszeggel rögzítjük.

Műanyag beütőszeges dübel

 • A, B, C falazatban (beton, tömör tégla, üreges tégla) használható
 • hőhídmentes dübel, a hőhídveszteségi tényező 0,000 W/K
 • kizárólag polisztirol hőszigetelő táblákhoz
 • kedvező ár
 • Homlokzati hőszigetelés rögzítés

Kompozit (fém és műanyag) beütőszeges dübel Fém beütőszeges dübel

 • A, B, C, D, E (P4-P7) falazatban (beton, tömör tégla, üreges tégla, könnyűbeton, pórusbeton) használható
 • beütőszege fém és műanyag kombinációja – nagyobb terhelésnek is ellenáll, csökkentett hőhíd mellett
 • Minden szigetelőanyag típushoz
 • Csökkentett hőhíd: a hőhídveszteségi tényező 0,001 W/K
 • legnagyobb dübelméret: 295 mm, így az átlagosnál vastagabb táblákhoz is használható
 • Homlokzati hőszigetelés rögzítés

Fém beütőszeges dübel

 • Tulajdonságai megegyezknek a kompozit beütőszeges dübelével
 • Azonban a hőhídveszteségi tényezője 0,004 W/K

Csavardübelek

A homlokzati hőszigetelés mechanikus rögzítésében egyre inkább teret nyernek a csavarral fixált dübelek. A csavardübelek igen vastag, akár passzív házakhoz is alkalmas polisztirol és kőzetgyapot hőszigetelő lemezek rögzítéséhez is használhatóak.

Műanyag csavaros dübel

Fém csavaros dübel

Különleges dübelek

Önmetsző dübelek

A különleges önmetsző ECOTWIST dübelek tányérja – a hagyományos dübelekkel ellentétben – nem a szigetelőanyag külső peremén fejti ki a rögzítő hatást, hanem a dübel behajtása közben belesüllyed a szigetelőanyagba. Ezért a telepítéshez speciális szerelőkészlet szükséges, amelyen használat előtt be kell állítani a szigetelőanyag vastagságát. Mivel a dübel tányérjának nem kell süllyesztéket marnunk, a telepítés sokkal egyszerűbb és tisztább művelet, mint a hagyományos csavardübelek hőhídmentes telepítése. A behajtott önmetsző dübel helyének hőhídmentes lezárásához polisztirol záródugót vagy hőszigetelő tömítőanyagot használunk.

 • Ugyanaz a dübel használható 10 – 40 cm szigetelés-vastagságig
 • polisztirol szigetelőtáblákhoz
 • bármilyen falazaton

Dübelek fa rögzítéshez

Milyen egyéb funkciókat érdemes figyelni a dübelek beszerzésénél?

Érdemes megvizsgálni, hogy a dübel önsüllyesztő-e azaz, a csavarás hatására, besüllyeszti-e magát a hőszigetelő lapba.

Mások fontos tulajdonság az önellenőrzés, önellenőrzésről akkor beszélhetünk, ha a dübel képes besüllyeszteni magát, és a dübeltányér alatti zónában össze tudja préselni a hőszigetelő anyagot.

Milyen hosszú dübelt használjak?

A dübel hosszát a hőszigetelő lap, ragasztó- és vakolatréteg vastagsága határozza meg, illetve, hogy az adott dübeltípust az adott falazatba milyen rögzítési mélységgel kell alkalmazni.

Nem igaz, hogy minél mélyebben van a rögzítés annál tartósabb lenne, hiszen a dübel végének csak az utolsó 3,5-4 cm-e nyílik szét. Példának okáért egy üreges tégla külső kérge jóval masszívabb, mint a belső levegős cellák.

Példa számítás:

 • Hőszigetelő anyag 10 cm
 • Ragasztó vastagsága 1-1 cm (tábla ragasztás, és üvegszövet beágyazás)
 • Vakolat vastagsága 1 cm
 • A gyártó által megadott rögzítési mélység (4,5 cm) (fontos, hogy a furat mélysége mindig mélyebb, mint a rögzítési mélység)

Szükséges dübel hosszúsága: 17,5 cm

Milyen sűrűn kell dübelezni, és milyen sémában?

Alapvetően elmondható, hogy 6 db dübel/m2 a dübelkiosztási sűrűség, ami a minimum. Ez azonban függ a leszigetelendő épület magasságától, illetve a természeti körülményektől (pl. erősen szeles vidék).

Kőzetgyapot esetében ajánlott a W séma használata amennyiben nincs kőzetgyapot rögzítéséhez használatos tányér (https://www.youtube.com/watch?v=JIn7hzbSef8). Ha van tányér akkor a T séma is használható. Tányér nélkül azért nem ajánlott a T séma használata kőzetgyapotnál, mert a lap szélei beszakadhatnak.

Minden más esetben használható, mind a T, mind a W séma.

Mire érdemes figyelni a dübelezésnél?

Bizonyos dolgokra érdemes odafigyelni, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a felhelyezett hőszigetelés hatásfoka.

Dübelek telepítése

Csak akkor szabad dübelezni, ha a ragasztó már megkötött. Ha a dübeleket nem süllyesztve rögzítjük (tehát beütőszeges dübeleket használunk), úgy a dübeltányérok  csak a szigetelőlap síkjáig érhetnek, myaimum 1-1,5 mm-t süllyedhetnek be.

Hőtechnikai kérdés

Ha lehet, akkor érdemes hőhídmentes vagy alacsony hőhidas dübelt használni, ugyanis a helyes mennyiségű, de nem hőhídmentes dübel használata akár 20%-kal is ronthatja a rendszer hőszigetelő képességét, és a hőszigetelő rendszerünk tele lesz pontszerű hőhidakkal. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 10 cm vastagságú hőszigetelőlemezből akár 2 cm-t is elveszíthetünk.

Ha nem használható hőhídmentes dübel, akkor érdemes süllyesztve használni azokat, és takarópogácsával eltakarni a dübelek helyét, ezzel megszüntetve a hőhidakat.

Megfelelő fúrás

Manapság az üreges tégla használata a legelterjedtebb az épületek építésénél. Ezek a téglák azonban különleges bánásmódot igényelnek. Amennyiben üreges téglára helyezünk fel hőszigetelő rendszert, úgy nem szabad ütvefúróval fúrni, ugyanis az szétroncsolja a tégla belsejét és a dübelünk nem fog fogni. Azért, hogy a lehető legszebb lyukat fúrjuk, érdemes karátfúrószárat használni.

Dübel rögzítésének vizsgálata

Sajnos az építkezéseken rengeteg kókler dolgozik, és az egyik legszörnyűbb trükkjük, hogy a dübeleket végét levágják, és csak belenyomják azokat a hőszigetelő lapokba, mintha elvégezték volna s mechanikai rögzítést. Azért, hogy ezzel ne tudjanak minket átverni, minden esetben érdemes a dübeleket egyesével megvizsgálni, megpróbálni kihúzni, és nyomkodni. Amennyiben nyomkodás hatására megmozdul, akkor a dübel nem volt megfelelően rögzítve, és kérjük a kivitelezőt, hogy rögzítse azokat újra, legkevesebb 10 cm távolságban.

Dübelek tányérmerevsége

Mindenképpen érdemes minőségi dübeleket vásárolni, a már bizonyított gyártóktól (pl: EJOT, Fischer). Fontos, például a tányérmerevség, ugyanis ha az nem elég merev akkrakár el is törthet a dübel tányérja. Ajánljuk, hogy csak olyan dübelt használjatok, aminek a feje 8mm átmérőjű, ha 10 mm az nem jelent rögtön problémát, de az biztosan kijelenthető, hogy azok a dübelek gyengébb minőségű anyagból készültek.

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu