Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Grafitos hőszigetelés: érdemes beruházni rá?

A polisztirol és a grafitos polisztirol közötti különbség

A grafitos polisztirol előállítása során grafitport adagolnak a hagyományos fehér EPS lemezekhez, amelynek következtében 15-33%-kal jobb hőszigetelő képességet ér el, mint az azonos vastagságú EPS polisztirol. Az U-értéke 0,0295 és 0,032 W/m²K között szokott lenni.

Ez a fejlett hőszigetelő anyag a grafit mikroszkopikus rétegeinek köszönhetően képes csökkenteni a hővezetést, megakadályozva a hőnek a polisztirolon keresztüli gyors átjutását. Ennek eredményeként az épületek energiafelhasználása csökken, és a fűtési és hűtési költségek is mérséklődnek. Emellett a grafitos polisztirol sötétszürke vagy fekete színe modern megjelenést kölcsönöz az épületeknek, amely egyes esetekben design-elemként is szolgálhat.

A grafitos polisztirol előnyei

grafit EPS előnye, hogy vékonyabb hőszigetelő réteggel érhető el ugyanaz az eredmény, mint egy vastagabb fehér EPS polisztirol lap esetén. A grafitpor jelenléte nem befolyásolja a gyúlékonyságát, köszönhetően az adalékanyagoknak.

Mikor érdemes a grafitos polisztirolt választani?

A grafitos polisztirol (EPS) rendkívül sokoldalú és hatékony hőszigetelő anyag, amely számos előnyt kínál olyan épületek esetében, ahol a hagyományos vastag hőszigetelés nem megoldható vagy praktikus. A grafitos polisztirol kiváló választás lehet, ha:

  • Vékonyabb falak és hőszigetelés: A grafitos polisztirol kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságai lehetővé teszik a vékonyabb falak és tetők kialakítását, miközben megfelelő hőszigetelést biztosítanak. Ez különösen akkor előnyös, ha az épület külső megjelenése fontos, és nem kívánjuk túlzottan megváltoztatni a homlokzat arculatát.
  • Tökéletes megoldás felújításokhoz: Ha egy régi épületet szeretnénk felújítani, de a hagyományos vastag hőszigetelés beépítése korlátozott, akkor a grafitos EPS lehet az ideális választás. Az alacsonyabb vastagságának köszönhetően kevesebb helyet foglal el, így nem szükséges jelentős strukturális változtatásokat végrehajtani az épületen.
  • Telekhatárok és építési szabályok: Ha az épület olyan telekhatárra épül, ahol szigorú építési szabályok vannak érvényben a külső megjelenést vagy a tetővonalat illetően, a grafitos EPS lehetővé teszi a hatékony hőszigetelést anélkül, hogy jelentősen módosítanánk az épület kinézetét.
  • Ablaktokok és külső szerkezetek: Az ablaktokok vagy más külső szerkezetek gyakran korlátozzák a hagyományos vastag hőszigetelés behelyezését. A grafitos EPS kiválóan alkalmazkodik az ilyen helyzetekhez, mivel vékonyabb kialakításának köszönhetően kevesebb helyet igényel a befordulásnál.
  • Könnyű kezelhetőség: A grafitos polisztirol könnyű és könnyen kezelhető anyag, amely egyszerűen vágással és illesztéssel beilleszthető az épület különböző részeibe. Ez csökkenti az anyagkezelési költségeket és lehetővé teszi a hatékonyabb beépítést.
  • Környezetbarát megoldás: A grafitos EPS környezetbarát anyag, amelynek előállítása kevesebb energiát igényel a hagyományos EPS-hez képest. Emellett az anyag magas hőszigetelő képessége csökkenti az energiafogyasztást az épületben, így hozzájárul az energiahatékonysághoz és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.
  • Jó ár-érték arány: A grafitos polisztirol hatékony és gazdaságos megoldás a hőszigetelés terén. Az alacsonyabb vastagsága miatt kevesebb anyag szükséges azonos hőszigetelési teljesítmény eléréséhez.

Mivel minden épület és projekt más, és az optimális hőszigetelő anyag kiválasztásához mindig szakértő tanácsadásra van szükség. A grafitos polisztirol számos előnyös tulajdonsága mellett fontos figyelembe venni az épület egyedi jellemzőit, a helyi építési szabályokat és az energiahatékonysági célkitűzéseket is.

A grafitos polisztirol hátrányai

A grafitos polisztirolnak vannak hátrányai is, például a napfény általi melegedés, amely deformálódást okozhat az anyagban. A sötét szín ugyanis nem veri úgy vissza a fényt, mint a világosabbak, így a grafit adalékos polisztirol gyorsabban és nagyobb mértékben felhevülhet. A tűző napra téve a felületi hőmérséklete gyorsan eléri a polisztirol termékek számára kritikus 80 Celsius fokot, ahol az anyag már deformálódik, olvad.

Bár a grafitos termékek esetén a költségek többnek tűnhetnek a fehér polisztirollal szemben, mivel maga a grafitos termék is drágább, és emelt minőségű ragasztó használata is ajánlott. Azonban a magasabb költségeket a grafitos termék jobb hőszigetelő képessége kompenzálja, és sok esetben még kedvezőbb is költségvetés szempontjából.

A reflexiós bevonat, mint megoldás

A napfény általi felmelegedés kezelésére a reflexiós bevonat alkalmazása jelenthet megoldást. A fényvisszaverő festékréteg (reflexiós réteg) használatával csö

kkenthető a napfény által okozott felületi hőmérséklet-emelkedés, így megelőzve az anyag deformálódását vagy olvadását. A reflexiós réteg olyan gyárilag vagy utólag felhordott festékbevonat, mely világos színe miatt visszaveri a napsugárzást. A festék egyedi fejlesztésű, és nem csak a táblák hőmérsékletét szabályozza, hanem fokozott tapadást is biztosít a rákerülő ragasztó rétegnek.

 

Összefoglaló

Összességében a grafitos polisztirol hatékony és innovatív hőszigetelő anyag, amely különösen akkor előnyös, ha vékonyabb hőszigetelő rétegre van szükség, vagy korlátozott a rendelkezésre álló hely az épületen. Azonban fontos figyelembe venni a magasabb költségeket és a napfény által okozott felmelegedés problémáját, amely azonban kezelhető a reflexiós bevonat alkalmazásával. Ha a megfelelő anyagokat és technikákat alkalmazzuk, a grafitos hőszigetelés jelentősen javíthatja épületeink energetikai hatékonyságát és kényelmét, miközben hozzájárul a környezet védelméhez is.

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu