Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Homlokzati hőszigetelő rendszerelemek és kiegészítők bemutatása

Homlokzati hőszigetelő rendszer elemei

Hőszigetelő lemez

A hőszigetelő lemez a lelke a hőszigetelő rendszerünknek. Eköré az elem köré épül a teljes rendszerünk, ugyanis ez adja a rendszer hőszigetelési képességét.

A következő termékfajtákat különböztetjük meg:

Ragasztó

A ragasztó gondoskodik a hőszigetelő lemezünk falazatra történő ragasztásáról. Ezt érdemes kiegészíteni mechanikai rögzítéssel is (dübelezés). A ragasztó kiválasztásánál szükséges megvizsgálni a hőszigetelő lap típusát, és befogadó falazatot.

Itt a követekető termékek érhetőek le:

 • Zsákos por állagú ragasztók
 • Paszta állagú (vödrös) ragasztük
 • Ragasztóhabok (ezt lehet a hőszigetelő lapra, vagy az alapfelületre felvinni)

A ragasztóval legalább el kell érni a 0,09 N/mm2 tapadószilárdságot, ahhoz, hogy ne kelljen mechanikai rögzítést alkalmazni (már ha a mechanikai rögzítés nem kötelező).

Ágyazó

Az üvegszövet háló ágyazásához használatos anyag. Általában megegyezik a hőszigetelő lemez ragasztásánál használatos anyaggal, de érdemes utánajárni, hogy használható-e mindkét célra ugyanaz az anyag, mert ez nem minden esetben igaz.

Üvegszöveg háló

Az üvegszövet háló a felület megerősítésére szolgál. Általában egy rétegben kerül felhasználásra, de megesik, hogy duplán kell üvegszövet hálózni.

Dübel

A hőszigetelő rendszer mechanikai rögzítésére szolgál. A különböző falazatokhoz, különböző dübelek használhatóak. Mindemellett a hőszigetelő lap fajtáját is figyelembe kell venni a dübel kiválasztásánál.

Alapozó

Az alapozó feladata, hogy az alapfelület és a ráhordott vakolat között egyenletes nedvszívást és egyenletes tapadást biztosítson. Ez azért fontos, mert ennek hiányában a vakolatréteg kötése, szilárdulása és száradása egyenetlen lesz, ami foltosodáshoz és repedésekhez vezethet.

Figyelni kell arra, hogy az alapozó milyen vakolathoz alkalmazható.

Vakolat

A vakolat milyen olyan vastag bevonatnak az összefoglaló neve, ami egy falazat külső vagy belső oldalára kerül fel.

A vakolatok esetében több típust is megkülönbözetünk:

 • Nemesvakolat
 • Vékonyvakolat
 • Lábazati díszítővakolat

Homlokzati hőszigetelő rendszerek kiegészítői

 • Lábazat

Lábazati indítóprofil/Lábazati zárószegély

A lábazati indítóprofil célja, hogy erre lehessen felfektetni a homlokzati hőszigetelő lemezeket, és ez által vízszintesen történjen a hőszigetelés. Azonban a lehetséges hőhíd miatt nem ajánljuk a lábazati indítóprofil használatát. Érdemesebb inkább a lábazati hőszigetelő lapokra helyezni a homlokzati szigetelést, vagy vízorros (lábazati) profilt használunk.

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/profilok-es-szegelyek/baumit-labazati-zaroszegely

Lábazati indítóprofilt is gyártanak vízorros kialakítással: https://www.homlokzatihoszigeteles.hu/hoszigetelo-rendszer-kiegeszitok/ejot-pro-sop-halos-vizorros-labazati-inditoprofil

Lábazati indítóprofilhoz csatlakozó profil

Ennek a profilnak a segítségével, vízorros képzést tudunk biztosítani a lábazati indítóprofilunknak. Amennyibben az alapból nem rendelkezik vízorral.

Itt találhatsz hozzá videót: https://www.youtube.com/watch?v=WOp4rM1w9EA

Lábazati szegélyrögzítő dübel

A lábazati indítósínek falazathoz történő rögzítéséhez használjuk. Beütő dűbel, műanyag peremes tiplivel és fém csavarral. Alkalmas beton és tömör tégla felületekbe való rögzítéshez.

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/uvegszovet-halok/baumit-labazati-szegelyrogzito-dubel

Lábazati távtartó elemek (PVC)

A lábazati távtartó elemeket a lábazati indítósínek esetében használjuk. A lábazati indítósínek rögzítéséhez használatos dübelek mögé helyezzük ezeket a távtartókat.

A lábazati indítóprofilok szereléséhez, a falsík egyenetlenségeinek kompenzálásához használható.

A galléros dübelekre pattintható kialakításának köszönhetően elmozdulás- és leesésbiztos.

5mm-es, 50db/csomag.

A távtartók feladata, hogy

 • a lábazati síneket a hőszigetelő lapokra felhordott ragasztó vastagságának megfelelően távolítsa el a falazattól. Egy példán keresztül bemutatva: Ha van egy 10 cm széles lábazati indítósínünk egy 10 cm széles polisztirol lemezhez, akkor, ha a távtartót távtartó elemek nélkül helyezzük fel, akkor a hőszigetelő lemez el fog állni a faltól, ugyanis a 10 cm vastag lemezre rákerül 0,5-2 cm ragasztó, ami a fal síkjától eltolja a lemezt.
 • ha a fal nem teljesen függőleges, akkor a lábazati indítóprofil a faltól történő eltolásával biztosíthatjuk a homlokzati sík függőlegességét.

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/uvegszovet-halok/baumit-labazati-tavtarto-elem

Lábazati szegélytoldó profil/betét

A lábazati indítósínek összekapcsolásához használatos a speciális profil/betét.

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/profilok-es-szegelyek/baumit-pvc-labazati-szegelytoldo-profil

 • Speciális dübelek is kiegészítőik

 

Szigetelő rögzítő tárcsa

Szigetelő rögzítő tárcsát akkor használatos, ha nem dolgozunk konkrétan a célnak megfelelő dübellel (pl EJOT STR H). Ekkor A rögzítő tárcsába kerül egy reisser csavar, és úgy kerül rögzítésre a hőszigetelő lemez.

https://hozo-hoszigeteles.hu/szigetelesrogzito-tarcsa-726

Dübeltányér

Olyan speciális tányér, ami megnöveli a dübel fejének átmérőjét. Kőzetgyapot lemezeknél alkalmazható, hogy az lehetővé tegye a dübel süllyesztett szerelését, alacsonyabb keresztirányú szakítószilárdságú, illetve kétrétegű (inhomogén) kőzetgyapot szigetelőanyagok esetén.

https://ejot.hu/?p=homlokzati_hoszigeteles_rogzites&sp=kiegeszitok&ssp=vt_2g

Spiráldübel

Könnyen és gyorsan rögzíthetünk a hőszigetelő rendszerekre kisebb súlyú tárgyakat, mint például kültéri lámpákat, kamerákat, postaládát, táblákat, stb.

https://ejot.hu/?p=homlokzati_hoszigeteles_rogzites&sp=kiegeszitok&ssp=spiraldubel

Épületkiegészítők rögzítéséhez szükséges dübelek

Mivel számos eszköz felkerül a homlokzatra, ráadásul ezeknek súlyuk is van, így gondoskodni kell a megfelelő rögzítésükről.

Termékek:

 

 • Sarokvédő profilok

Sarokvédő profil

A sarokvédő profil ahogy a neve is mutatja, arra szolgál, hogy a sarkokat megerősítse, és ellenálljon a fizikai hatásoknak.

Ezeket üvegszövettel szokták kombinálni, hogy ezzel segítsék a kivitelezők munkáját és megtörténjen az üvegszövet átfedése. Érdemes tehát olyat választani, amihez üvegszövet is tartozik.

Készülhet műanyagból vagy alumíniumból.

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/profilok-es-szegelyek/baumit-muanyag-sarokvedo-szegely-uvegszovettel

Termékek:

Sarokvédő profil vízorral

Ezek olyan speciális sarokvédő profilok, amik vízorral vannak ellátva. Ezeket az elemeket vízorral lefelé kell elhelyezni. A vízorr feladata, hogy a homlokzatról legördülő vizet lecspegtesse a homlokzat elé, úgy, hogy az a lemez alá ne folyjon be.

A profil leginkább vakolat felületek vízszintes sarkainál használható:

 • Ablakok felső élénél
 • Előreugró épületszerkezeteknél
 • Redőnyszekrény-csatlakozásoknál
 • Erkélyeknél

A következő videóban láthatod, hogy hogyan kell alkalmazni: https://www.youtube.com/watch?v=TTghswMDF4s&list=PLYRlZiEQ-qr7dPQi2B5-y-0XHbrHvUsoy&index=19

Termékek:

 

 • Egyéb profilok

Dilatációs profilok

A dilatációs profilok olyan különleges profilok, amelyek a homlokzati dilatációk szakszerű, hőszigetelő rendszerbe való beillesztéséről gondoskodik. A dilatációs profilok használata a nagyobb épületeknél fordul elő, családi házaknál ritkán szükséges.

Erről itt látható egy oktató videó: https://www.youtube.com/watch?v=xtJSLFEqPxc&list=PLYRlZiEQ-qr7dPQi2B5-y-0XHbrHvUsoy&index=25

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/profilok-es-szegelyek/baumit-dilatacios-v-profil

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/profilok-es-szegelyek/baumit-dilatacios-e-profil

Nyílászárócsatlakozó profil

Ajánlott a nyílászáró csatlakozó profil profilhasználata, mert az lehetővé teszi az ablakkeret és a káva (spaletta) összeillesztésének megfelelően jóminőségű kidolgozását.

A profilt mindig az ablakkeretre kell helyezni attól függetlenül, hogy az ablak a fal külső síkjában vagy a fal közepe felé helyezkedik el.

Ez a csatlakozó profil öntapadó, 145x4mm tömítőszalaggal és üvegszövettel van ellátva.

Funkciói:

 • Lehetővé teszi az ablakkeret és a homlokzatközötti jóminőségű szigetelést
 • Igazodik a homlokzati káva hőtágulásaihoz
 • Esztétikusan lezárja a homlokzat és az ablak illesztését
 • Lehetővé teszi az ablak szennyeződéssel szembeni védelmét a kivitelezés során

Az alábbi videókban láthatod, hogy miről is van szó:

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/profilok-es-szegelyek/baumit-nyilaszaro-csatlakozo-profil

 • Egyéb kiegészítők

Ragasztótárcsa

Ha ragasztótárcsát használunk akkor akár elgendő lehet csupán ragasztani, és a dübelezés így elhagyható. A ragasztótárcsa által képzett új alapfelület, olyan mintha a nyers téglafelületre történne a hőszigetelés. Ez a forradalmi technológia megkönnyíti a régi, eddig hőszigeteletlen, de vakoolat épületek utólagos hőszigetelését.

Fontos, hogy a ragasztótárcsa csak polisztirol hőszigetelés esetén használható! A különböző falazatok esetén más és más ragasztótárcsa használandó.

Használata során beillesztjük a ragasztótárcsát a régi falazatba fúrt furatokba 40x40-es raszterben, és ragasztópogácsával látjuk el a tárcsákat, ezzel plusz tapadást elérve.

Minden esetben vizsgáljuk meg, hogy használható-e a technológia, külön ügyelve a falazat típusára. Amennyiben igen, úgy az eddigi 6 dübel/m2 helyet 6 db ragasztótárcsát kell csak alkalmazni.

A termékről bővebben itt olvashat: https://baumit.hu/tudastar/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/baumit-startrack

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/ragasztotarcsak

Dilatációsfugaszalag/Fugatömítőszalag

Ha nem dilatációs profilt használunk az elkészített homlokzati dilatációknál, akkor dilatációs fugaszalagot kell használni, élvédő profillal kiegészítve.

https://baumit.hu/termekek/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/uvegszovet-halok/baumit-fugatomito-szalag

Tömítőszalag/Fugaszalag

Olyan speciális szalag, ami a homlokzati hőszigetelő rendszer kiépítésekor a fugák (hézagok) lezárására szolgál.

https://stohomlokzat.hu/Sto-Fugendichtband-2D-15/2-6-tomitoszalag-18-m

Vakolatlezáró profil

Amennyiben a lábazat és a homlokzat különböző fedővakolatot kap, akkor az ágyazóhabarcs száradását követően vakolatlezáró profilt kell felhelyezni. Ezt akkor érdemes használni, amennyiben a homlokzat és a lábazat teljesen sík.

Itt található róla egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=jv9rF9k4PAA&list=PLYRlZiEQ-qr7dPQi2B5-y-0XHbrHvUsoy&index=14

Rögzítő tüske

A rögzítő tüske egy „nyílhegyszerű” szárral kialakított kemény műanyag tüske. A rögzítő tüske a bennmaradó zsaluzatként beépített, táblás szigetelőanyagok (XPS vagy fagyapot lemezek) friss betonba való bekötésére szolgál. A szigetelőlemezen átnyomott (előfúrás szükséges) tüske a bedolgozott beton szilárdulásakor rögzül.

Páncélháló

Az üvegszövet mellett használható háló, ami megerősíti a felületet. Az üvegszövet háló alá kerül beágyazásra. Nem szabad átfedéssel fektetni, csak ütköztetve szabad.

Tartósín és síntoldás

A hőszigetelő rendszereket lehet tartósínnel is felszerelni, ekkor a hőszigetelő lapot a tartósínek közé tesszük, és síntoldás segítségével a tartósíneket összekötjük. Nem ajánljuk ezt a megolást, de ha emellett döntenél, itt találsz róla egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=CyNpczco0oo&list=PLYRlZiEQ-qr7dPQi2B5-y-0XHbrHvUsoy&index=5

 

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu