Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Hőszigetelés a hőszigetelésen? Így tedd helyesen!

Előírásoknak való utánajárás

Minden helyzetben érdemes tisztában lenni a tűzvédelmi és más vonatkozó szabályokkal, mint például a helyi építési előírások. Ennek oka, hogy például gyakran a tűzvédelmi előírások miatt szükséges az ajtók és ablakok körül nem éghető hőszigetelő lemezzel, például kőzetgyapottal, ellátni az új hőszigetelő rendszereket.

Az épület felülvizsgálata

Kezdésként vizsgáljuk át az épületet, és állapítsuk meg a jelenlegi hőszigetelés állapotát. Fontos figyelni arra, hogy a meglévő hőszigetelésen találhatók-e részek, illesztések, repedések, penész vagy nedvesség.

A homlokzaton érdemes a következő ellenőrzéseket végezni:

  • Az épület minden szegmensében válasszunk ki legalább egy alkalmas helyet, ahol kb. 1 m2-es területet vizsgálunk fel. Ezzel megállapíthatjuk a hőszigetelő lapok állapotát, a ragasztás módját, a sarkok és élek helyzetét, a lapok közötti hézagok nagyságát, továbbá a dübelek számát és elhelyezkedését.
  • Ütéspróba: kalapáccsal vagy más megfelelő kemény tárggyal kopogtatva ellenőrizzük az alapfelület stabilitását. Porlás, mállás, táskásodás vagy elválás esetén beavatkozásra van szükség.
  • Karcpróba: A felület szilárdságának meghatározásához végezzünk karcolást kemény eszközzel; a szükséges erőkifejtésből és felületi változásokból következtethetünk a szilárdságra. Mállás vagy alacsony ellenállás esetén intézkedni kell.
  • Rácspróba: Szerszámmal egy kb. fél tenyérnyi területen vágjunk egymásra merőleges irányú rácsozatot, majd ragasztószalaggal (pl. festőragasztóval) lefedjük és felhúzzuk a szalagot. A helyben maradó vagy a ragasztószalagra tapadt rácsközök arányából következtethetünk a meglévő vékony kéreg stabilitására. 10% elválás esetén be kell avatkozni.
  • Nedvesítési próba: A nedvszívó képesség megállapításához locsoljunk vizet a felületre, vagy erősen vizes festőszerszámmal vizsgáljuk a víz felszívódását vagy lepergését. Kevés nedvszívás vagy vízlepergés esetén intézkedés szükséges.

Különösen fontos a vékonyvakolat rendszer megfelelő vastagságú fedőrétege, az erősítő háló helyes beágyazása és a rendszer alapfelülethez történő tapadása. Általánosságban elmondható, hogy egy paraméter akkor tekinthető megfelelőnek, ha azt új építés esetén is elfogadhatónak tartanánk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy 20 éves rendszernek újszerűnek kell lennie, de azt igen, hogy a legfontosabb kivitelezési előírásoknak eleget kell tennie.

A hőszigetelő rendszer kivitelezését befolyásoló fontos tényező az új és a meglévő épületen történő beavatkozás során a falazat nedvességtartalma és stabilitása.

Amennyiben a meglévő hőszigetelés nem megfelelő állapotban van, először azt kell javítani vagy eltávolítani, mielőtt az új hőszigetelő réteget felhelyeznénk.

Alapfelület előkészítése és helyreállítása

Mind teljes bontás, mind felületjavítás esetén alapvető fontosságú, hogy az alapfelületnek szilárdnak, simának, kellő tapadó szilárdságúnak kell lennie. A továbbiakban a felületjavításról fogunk írni.

Felületjavítás

A laza, porló és előtűnő részek eltávolítása szükséges, és amennyiben szükséges, homlokzati ragasztó segítségével hajtsuk végre a javításokat. Előfordulhat, hogy bizonyos területeken sérült vagy nedves hőszigetelő lapokat találunk. Ilyenkor ezeket le kell cserélnünk azonos lapokra. Sok olyan helyreállítást is meg tudunk valósítani, amelyek egy hagyományos hőszigetelő rendszer esetében nem lennének lehetségesek, mivel itt a javításnak csak szakszerűnek kell lennie, az esztétikai szempontokkal nem szükséges törődnünk, ugyanis az új rendszer lefedi ezeket a területeket.

Feszültségmentesítés

Az új rendszer mechanikai rögzítése a meglévő üvegszövet-rétegben feszültséget okozhat, ezért a régi lemezek ragasztása előtt a meglévő üvegszövet réteget körülbelül 3 x 3 méteres rácsos mintában át kell vágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelő anyagot a lehető legkevésbé károsítsuk. A nyílászárók sarkainál is érdemes elvégezni ezt a metszést mind függőleges, mind vízszintes irányban. Ha ez elmarad, akkor a meglévő üvegszövet felületen nemkívánatos feszültséget, az új rendszerben pedig repedéseket eredményezhet. Csak annyira kell bevágni, hogy az üvegszövet elszakadjon, de a hőszigetelő lapokat ne sértsük. Az átvágott üvegszövet hálónak ezt követően már nincs semmilyen funkciója.

Alapfelület tisztítása

Mielőtt nekilátunk a ragasztásnak, alaposan mossuk le a felületet vízzel. Alapozó alkalmazása nem szükséges.

Az új szigetelés felhelyezése

Az új szigetelés kialakítása hasonló a hagyományos, egyrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerekhez.

Hőszigetelő anyag kiválasztása

Az új szigetelés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a választott hőszigetelő anyag. Figyelembe kell vennünk a már meglévő hőszigetelő anyagot, és olyan kompatibilis hőszigetelőt választani, amely megfelelő páraáteresztő képességgel rendelkezik, és nem károsítja a régi szigetelést.
Az alábbiakban felsorolunk pár szigetelő anyagot, de nagyon fontos megjegyezni, hogy a végő anyagválasztást szakemberrel kell egyezteni, hiszen kompatimilisnek kell lenni a régi és az új szigetelőanyagnak:
  • Kőzetgyapot: A kőzetgyapot kitűnő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és jó páraáteresztő képessége van, ezért ideális választás sok épület számára. Tűzálló, és hangszigetelő tulajdonságai is kiválóak.
  • Polisztirol: A polisztirol szintén nagyon népszerű választás a hőszigetelésre. Különösen az extrudált polisztirol (XPS) bír kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságokkal. Előnye, hogy nagy a nyomószilárdsága és alacsony a vízfelvétele, hátránya viszont, hogy nem páraáteresztő, ezért nem minden esetben alkalmazható.
  • Poliuretán hab: A poliuretán hab a hőszigetelő anyagok között a legmagasabb hőszigetelési értékkel rendelkezik, azonban a költségei is magasabbak. Vízálló és ellenáll a penésznek és a rovaroknak.
  • Üveggyapot: Az üveggyapot szigetelőanyag, amelyet főleg épületfalak, padlók és tetők szigetelésére használnak. Alacsony hővezetési képessége van, ami nagy hőszigetelő hatásúvá teszi.
  • Cellulóz: A cellulóz hőszigetelő anyagot gyakran használnak otthonokban, mivel nagyon környezetbarát. Főleg újrahasznosított papírból készül, és vegyszerekkel kezelik, hogy tűzállóvá váljon.

Vastagság meghatározása – U érték segít

Az új hőszigetelő réteg vastagságának kiválasztása kulcsfontosságú. Az új szigetelés vastagsága befolyásolja a hőátbocsátási értéket (U-érték), és ezzel együtt a hőszigetelés hatékonyságát is. Eg ykorábbi cikkünkben már tárgyaltuk az U érték fontosságát, illetve számítási pédákat is talál rerről a témáról. A megfelelő vastagság kiválasztásához érdemes szakértőtől tanácsot kérni.

Mechanikai rögzítés – dübelek hőhídmentesen

Minden esetben szükséges a mechanikai rögzítés. Ez lehet dübelekkel vagy a hőszigetelő rendszerhez kifejlesztett ragasztó koronggal történő rögzítés. Az utóbbi módszer előnye, hogy hőhídmentes megoldást biztosít, és a beépítendő elemek hosszát csupán a meglévő rendszer vastagsága határozza meg.

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu