Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Hőszigetelés polisztirollal, mi is az EPS – XPS?

 polisztirolnak két fajtája létezik:

Expandált polisztirol (EPS)

Az expandált polisztirol legfontosabb jellemzője a meglehetősen kicsi hő-vezetési tényezője, ami a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönhető. A bezárt levegő nem távozik a cellákból, s így az anyag hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken. Akárcsak a műanyag termékek többsége, az előállítást követően kismértékben zsugorodik. Ez a zsugorodási érték hagyományos tömbösítési eljárás alkalmazása esetén az első 90 napban mérhető, azt követően elhanyagolhatóan kicsi. A napjainkban használt korszerű tömbösítő berendezésekkel a méretállandóság jelentősen rövidebb idő alatt elérhető.

Anyagtulajdonságai az idő múlásával nem változnak. Annak ellenére, hogy természetes, szerves vegyületeket tartalmaz, az expandált polisztirolhab nem korhad és nem rothad. Tartós ultraibolya sugárzás (pl. napfény) hatására az anyag felszíne megsárgul, rideg, porló lesz. A helyesen beépített anyag felülete mindig eltakart, így védelméről csak a hosszú idejű tárolás esetén kell gondoskodni.

Mivel hőre lágyuló műanyag, nagyobb hőmérsékleten (+80 °C felett) romlik a terhelhetősége, méretállandósága. Ezért nem javasolt a tartósan +70 °C feletti hőmérsékletnek kitett helyeken való alkalmazása. Kisebb hőmérsékleten tetszőlegesen felhasználható.

Kémiailag semleges hatású, így a környezetbe jutva azt nem szennyezi, semmilyen élő környezetre, természetre káros hatást kifejtő anyagot nem tartalmaz. Baktériumoknak, gombáknak vagy fejlettebb élőlényeknek táplálékául nem szolgál. Nem tápláléka rovaroknak, rágcsálóknak, bár figyelemmel az anyag kifejezetten jó hőérzeti hatására – ha hozzáférnek -, hajlandóak beleköltözni, befészkelni abba. Ezért úgy kell beépíteni, hogy a hozzáférést meggátoljuk. A legújabb kutatások szerint a lisztkukac képes probléma nélkül lebontani.

A köznyelvben különböző néven ismert:

 • Nikecell, Hungarocell – ezek igazából csak egy-egy gyártó polisztirol termékeinek egyedi megnevezése
 • EPS – expandált polisztirol – tulajdonképpen ez a hivatalos megnevezés

Az EPS alkalmazási lehetőségei, méretük és színjelek

EPS 30

Az EPS 30 anyagot (színjel: 1 db kék csík) olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben mechanikai igénybevétel egyáltalán nem lép fel, és burkolattal védve van, így pl. lefele hűlő födém alsó síkján, felfele hűlő födémen (belső térben, párnafák között), vagy könnyűszerkezetes külső falakban, födémekben és belső válaszfalakban. A termék felhasználható épületek közötti dilatáció kialakítására is.

EPS 70

Az EPS 70 anyagot (színjel: 2 db kék csík) olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben jelentős mechanikai igénybevétel nem lép fel. Alkalmazható külső oldali hőszigetelésként elemes homlokzatburkolat mögött, átszellőztetett légréssel; kétrétegű falazatban, átszellőztetett légréssel vagy a nélkül; lefele hűlő födém alsó síkján, belső térben, burkolat nélkül, vagy bennmaradó zsaluzatként; szarufák között, belső burkolattal védetten; kéthéjú hidegtetőben, átszellőztetett légréssel, valamint teherhordó szerkezet alatt, belső burkolattal védetten (páratechnikai ellenőrzéssel).

EPS 80

A termék (színjel: 1 db piros csík) homlokzati hőszigetelő bevonatrendszerekben alkalmazott, pihentetett polisztirol keményhab. Használható elemes homlokzatburkolat mögött, vagy kérgesítve átszellőztetett légréssel, valamint lefele hűlő födém alsó síkján is. Készülnek belőle homlokzati díszítőprofilok, amelyeket a kivitelezés során kell végleges felületképzéssel ellátni.

EPS 100

Az EPS 100 anyagot (színjel: 1 db sárga csík) olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben mechanikai igénybevétel lép fel. így ideális szigetelési megoldás talajjal érintkező épületszerkezetekben (vízszigeteléssel védetten); felfelé hűlő födémen, belső térben, esztrich, aljzatbeton alatt; talajon fekvő padlóban, lefele hűlő födémen, esztrich, aljzatbeton alatt; egyenes rétegrendű, egyhéjú, nem járható melegtetőben, extenzív zöldtetőben. Lapostetők lejtésképző és lejtéskorrekciós hőszigetelő elemei is készülnek az EPS 100 anyagból.

EPS 150 és EPS 200

Az EPS 150 és EPS 200 anyagot (színjel: 1 db, ill. 2 db fekete csík) olyan épületszerkezetekbe lehet hőszigeteléseként beépíteni, ahol a termékkel szemben nagyobb mechanikai igénybevétel lép fel. Kitűnően alkalmazható talajjal érintkező szerkezetekben (vízszigeteléssel védetten);

Talajon fekvő padlóban, lefele hűlő födémen, beton, vasbeton aljzat alatt; magastető esetén a födém külső oldali szigeteléseként, teherhordó szerkezet felett, a tetőfedéssel védetten; egyenes rétegrendű, egyhéjú, járható melegtetőben, extenzív és intenzív zöldtetőben; terasztetők, tetőparkolók, ipari padlók, járműterhelésnek kitett padlóknál. Lapostetők lejtéskorrekciós hőszigetelő elemei is készülnek EPS 150 anyagból.

További alkalmazási lehetőségek:

 • EPS padlapok (OSB lemezre ragasztott)
 • EPS koszorú hőszigetelő elem (L alak)
 • EPS íves homlokzati hőszigetelő elemek (formázott)
 • EPS lejtésképző elemek (szögben vágott)
 • EPS csőhéjak (ívben vágott)
 • Lépéshang szigetelés – emelt hangszigetelő képesség (L2, L4, L5)

Grafitos EPS

A cikkünk az alap EPS termékekről szól, de egy rövid kitérőt tennünk kell a „garfitos” EPS-re. Egyre inkább elterjednek ezek a termékek, melyeknek hőszigetelési képessége akár 23%-al jobb a hagyományos, fehér színű normál EPS-hez képest.

Az EPS (expandált polisztirol) hőszigetelő anyag egyik innovatív változata a grafitos EPS, amely egyre inkább teret hódítanak maguknak a plusz 23%-nyi hőszigetelési képessége miatt. Ez az anyag a hagyományos fehér EPS-hez hasonlóan polisztirol granulátumból készül, de egy speciális összetevő, a grafit hozzáadásával. A grafit nanorészecskéinek hozzáadása lehetővé teszi, hogy az anyag sokkal hatékonyabban tükrözze a hőenergiát, így éri el az akár23%-al jobb hőszigetelési képességet, mint a normál EPS.

A grafitos EPS fekete színű, ami első pillantásra talán szokatlan a hőszigetelő anyagok között. Ez a szín azonban nem csak a grafit hozzáadásának köszönhető, de egyben jelzi is a termék magasabb hőszigetelő képességét. Ennek ellenére a grafitos EPS ugyanolyan könnyű és könnyen kezelhető, mint a hagyományos fehér EPS.

Természetesen a grafitos EPS ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik, mint a hagyományos EPS: alacsony sűrűsége és jó hőszigetelő tulajdonságai miatt rendkívül költséghatékony megoldás. Ugyanakkor még jobban ellenáll a hőátvezetésnek, ezért ideális megoldás lehet olyan épületek számára, ahol a hőveszteség minimalizálása különösen fontos. A grafitos EPS ugyanúgy viselkedik, mint a normál EPS a tűzzel szemben, azaz lassan ég, de nem csepeg. A grafit jelenléte nem változtat ezen a tulajdonságon. Ezek a jellemzők teszik a grafitos EPS-t kiváló választássá hőszigetelési feladatokra – legyen szó akár új építésű ingatlanokról, akár régi épületek felújításáról.

Lábazati hőszigetelés

A lábazati hőszigetelés kialakítására nagyobb szilárdságú, speciális, expandált polisztirolhab-anyagú, formahabosított hőszigetelő elemeket használnak, amelyek különösen kis vízfelvétele és kitűnő mechanikai tulajdonságai miatt alkalmazható.

Alkalmazásával elkerülhető a szigetelésvédő falazat elkészítésének időigényes munkafázisa, mert a termék a hőszigetelő funkciója mellett ezt a feladatot is ellátja. Homlokzati rendszerekben a rendszer ragasztó tapasszal rögzíthető, pincefalait szigetelt felületén pedig oldószermentes bitumenes ragasztóhabarccsal vagy poliuretán bázisú ragasztóval lehet felragasztani. Hosszú idejű vízfelvétele 2,0%-nál kevesebb, ezért vízszigeteléssel nem szükséges megvédeni.

felületén bordázott formahabosított termékekre fokozott felületi bordázottságuk miatt jól tapad a vakolat, és a betonnal is szilárd habosított termék kötést ad, így a hőhidak szigetelésére különösen alkalmas.

A „pogácsás” kiképzésű padlófűtés rendszerlemez a speciális felületi kialakítása révén lehetővé teszi, hogy a padlófűtés csöveket speciális rögzítőelemek nélkül, gyorsan, méretpontosan lehessen elhelyezni. A csövek alátámasztását szolgáló távtartó gondoskodik arról, hogy a fűtéscsövet az esztrich kellően körbefogja, így a hőleadás a lehető legjobb legyen.

Érdemes megemlíteni a lapostetők hőszigetelésére alkalmas EPS termékek, valamint a könnyűbeton adalékanyagaként is felhasználható felületkezelt EPS polisztirolgyöngyöt is, melynek felhasználásával könnyű, jó hőszigetelésű megfelelő szilárdságú beton készíthető.

EPS homlokzati hőszigetelő lemezek:

A már jól ismert fehér színű (normál) EPS hőszigetelő lemez mellett választhatjuk grafitos adalékanyaggal dúsítottat, ami akár 30%-kal is jobb hőszigetelő képességgel bír.

Egyes gyártók teljes vastagságukban perforálják az EPS lemezeiket, ezáltal jó páraáteresztő képességet kölcsönöznek a terméknek.

A perforált polisztirol lemez, mint lehetséges kiváltó terméke a homlokzati kőzetgyapot lemeznek.

A perforált homlokzati hőszigetelő rendszer egyesíti az ásványgyapot hőszigetelések előnyeit, mint a jó páraáteresztés és a természetes lakóklíma, mellyel biztosítja a kiegyensúlyozott és kellemes beltéri klímát. Emellett a polisztirolos rendszerek kedvező tulajdonságait, mint a kedvezőbb ár, könnyű kivitelezés, csiszolhatóság, alakíthatóság és a kisebb súly.

További előnyök:

 • a perforált polisztirol lemez páraáteresztése megegyezik a kerámia-téglákéval (μ=10)
 • a legbiztosabb védelem a falak penészesedése ellen. Ugyanis a perforált polisztirol lemez a téglának megfelelő páraáteresztő tulajdonsága miatt kevésbé engedi a páralecsapódást a belső térben, ami a későbbiekben penészesedést okozhat.
 • A perforált polisztirol lemez egyesíti az ásványgyapot szigetelések előnyeit, mint a jó páraáteresztés és a természetes lakóklíma, valamint a polisztirolos rendszerek kedvező tulajdonságait, mint a kedvezőbb ár, könnyű kivitelezés, csiszolhatóság, alakíthatóság és a kisebb súly.
 • az építési nedvesség jóval gyorsabban távozik a falazatból

Ezek kombinációja – pl. a grafitos perforált EPS lemez esetén – a jó páraáteresztő képesség mellett a hőszigetelő képessége is sokkal nagyobb a normál fehér lemezhez képest.

A grafitos (sötétszürke) homlokzati hőszigetelő táblák védőréteges verzióban is vásárolhatóak, így fokozottan ellenállnak a napsütésnek, megelőzvén az esetleges zsugorodást, deformálódást a kivitelezés előtt és alatt egyaránt.

A polisztirol nagy előnye, hogy rendkívül könnyű jó hőszigetelő képességű anyag. Felhelyezése nem nehéz, itt is követni kell a gyártó által előírt fázisokat.

A polisztirol homlokzati hőszigetelő lemezek égésgátló anyagok hozzáadásával készülnek. Kizárólag közvetlen nyílt lánggal történő érintkezés esetén égnek.

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu