Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Kőzetgyapot vs. open rendszerek: Melyik a jobb választás

A hőszigetelő anyagok kiválasztásánál fontos szempont az épület energiatakarékossága. Mindkét anyag hozzájárul az épület energiahatékonyságának növeléséhez, csökkentve ezzel a fűtési és hűtési költségeket.

 
A két anyagtípusból követeknek a legnagyobb különbségek:
  • Tűzvédelmi szempont: A kőzetgyapot lemezek tűzállóak, míg a polisztirol lemezek nem, és nagy hő hatására elolvadnak. Ez a tulajdonság az épületek tűzbiztonsága szempontjából lényeges.
  • Hangszigetelés: A kőzetgyapot lemezek különösen jó hangszigetelő képességgel rendelkeznek, míg a polisztirol nem. A hangszigetelés javítja az épületben lévő kényelmet és csökkenti a külső zajokat.
  • Súly: A polisztirol lemezek jóval könnyebbek a kőzetgyapotnál. Ez a kivitelezés során nagy előny, hiszen kevésbé terheli az épület szerkezetét.
  • Kivitelezési sajátosság: A kőzetgyapottal a szakembereknek nehezebb dolga van, nem csak a súly miatt, de nehezebb vágás, illetve a ragasztás miatt is. A kőzetgyapot esetében a ragasztást teljes felületen el kell végezni, míg a polisztirol esetében alkalmazható a perem-pont ragasztás.

Ha ennyi a különbség akkor mi miatt hasonlítják őket össze az emberek?

Erre egy szóval lehet válaszolni a legegyszerűbben: Páraáteresztés.
 
A polisztirol lemezek önmagukban nem páraáteresztő lemezek, azonban sok esetben szüksége van erre a tulajdonságra. Ezért kerül ilyenkor szóba a kőzetgyapot, ami azonban egy jóval drágább termék, akár dupla annyiba is kerülhet, mint a polisztirol.
 
A Baumit ebben találta meg a piaci rést, és hozta létre az Open hőszigetelő rendszereit, ami magában foglalja a polisztirol kedvező árát, a kőzetgyapot páraáteresztő képességével.

Ezek után mit válasszak?

Azt ajánljuk, hogy amennyiben a hőszigetelés alkalmazása során, nem fontosok tűzvédelmi szempontok vagy a hangszigetelés, akkor érdemes az alacsonyabb költség miatt a Baumit Open rendszerét választani. Az energiahatékonyság növelése és a hőveszteség csökkentése mellett a költséghatékonyság is fontos szempont.

Érdemes azonban hozzátenni, hogy a kőzetgyapotnak a hőszigetelési képessége magasabb, mint a mezei polisztirolé (lambda érték: 0,035 vs. 0,039). A lambda érték a hőszigetelő anyag hővezetési tényezője, amely azt jelzi, hogy mennyi hő képes átjutni a szigetelőanyagon. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a szigetelő képessége. Ennek a hátránynak a kiküszöbölése érdekében érdemes a grafit adalékos OpenPlus vagy OpenReflect rendszert választani, aminek a hőszigetelő képessége már 0,032. Mind az OpenPlus, mind az OpenReflect rendszerek grafitos EPS-t tartalmaznak. A különbség közöttük, hogy az OpenReflect-ben található grafitos EPS lapon található egy reflexiós réteg is, ami javítja a hőszigetelés hatékonyságát.

Véleményünk szerint, ha valaki az Open rendszer mellett döntene, akkor érdemes az OpenReflect-et választania, ami még tovább növeli a hőszigetelés hatékonyságát. Bővebben a Baumit Open rendszerekről itt olvashat.

Véleményünk szerint, ha valaki az Open rendszer mellett döntene, akkor érdemes az OpenReflect-et választania.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu