Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Megfelelő szigetelés: az ingatlan értékének kulcsa a lakáspiacon?

Szigetelés értéke a lakáspiacon

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint a szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat [1]. Az elemzés szerint a szigetelés nélküli ingatlanok hosszú távon marginalizálódhatnak.

 


A lakáskeresők számára is értékesebbé váltak azok az ingatlanok, amelyek esetében pontosabb információt kapnak a kedvező energetikai adottságokról. A szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt: a múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány az oldal adatai szerint [1].
Energetikai követelmények és a vásárlók elvárásai

A 21. század vásárlóinak nemcsak az számít, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, milyen a megközelíthetősége, közlekedése, mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, mennyire van jó állapotban az ingatlan, hanem az is, hogy energetikailag milyen követelményeknek felel meg.

Ha rosszak a nyílászárók, hiányzik a hőszigetelés vagy a fűtési rendszer nem hatékony, az energiafelhasználás magasabb lesz, ami hosszú távon pénzügyi terhet jelent a lakók számára.

Nyílászárók cseréje és külső hőszigetelés

Egyik lehetőség a nyílászárók cseréje, ami jelentős mértékben csökkentheti a hőveszteséget. A modern, hőszigetelt ablakok és ajtók javítják a komfortérzetet és csökkentik a fűtési költségeket.
A nyílászárók cseréje mellett érdemes megfontolni a külső hőszigetelés alkalmazását is. Ezáltal az épület hővesztesége tovább csökken, a fűtési költségek pedig tovább mérséklődnek.

Ha például mélyfelújításban gondolkodunk, akkor ide tartozik a hőszigetelés, a fűtéskorszerűsítés, illetve a nyílászárók cseréje egyaránt. Ezzel az átfogó renoválással az energiafogyasztás nagyjából 40-50%-át lehet megtakarítani, de sok esetben még a 80% is elérhető. Mivel az egyes feladatok elvégzésének hatása összeadódik, így tulajdonképpen maximalizálható az energiahatékonyság.

A magyar ingatlanok energetikai besorolása

Hazánkban mintegy 2,85 millió családi otthon található, ahol hozzávetőleg 7 millióan élnek. Az ágazati adatok szerint ezeknek a lakóépületeknek a 80%-a nem felel meg a mai energiahatékonysági elvárásoknak. Ezt erősítik meg a Lechner Tudásközpont által összegyűjtött épület energiahatékonysági tanúsítványok adatai.

Az elavult, szigetelés nélküli házak idővel akár piaci értéktelenné is válhatnak, mivel az új előírásoknak megfelelően épült otthonokhoz képest jelentősen több energiát fogyasztanak. A vásárlók számára is vonzóbb lesz a szigetelt ingatlan választása, ha tudják, hogy a kisebb energiafelhasználás gyorsan meghozza a nagyobb vételár ellentételezését.

2015 decemberétől Magyarországon előírás az energetikai tanúsítvány, ismertebb nevén a „lakcímke” kiállítása ingatlan bérbeadásakor és eladásakor. A Lechner Tudásközpont információi szerint 2016 januárja óta országszerte 68.505 családi otthon kapott energetikai tanúsítványt.

A tanúsítványok alapján a családi otthonok csupán 0,7%-a érte el az AA, AA+ vagy AA++ minősítést, míg a szinte nulla energiafogyasztású épületek (BB kategória) mindössze az ingatlanok 1%-át tették ki. A modernnek számító (CC és DD kategória) besorolást a családi házaknak csak a 16%-a érdemelte ki.

Azok a családi otthonok kaphatnak BB vagy jobb besorolást, amelyek a felhasznált energia legalább 25%-át megújuló forrásokból nyerik.

A tanúsítványok alapján az átlagos (FF kategória) vagy közeli (EE és GG kategória) besorolást a vizsgált családi házak 19%-a kapta, míg az épületek 53%-át rosszabb (HH, II, JJ) kategóriákba sorolták, tehát szükséges lenne jelentős mértékű felújítás és korszerűsítés.

Összefoglalás – amik biztos befolyásolni fogják az ingatlan értékét

A jövőben egyre fontosabb lesz a vásárlók számára, hogy az ingatlanok energiahatékonyak és környezetbarátak legyenek.

  • Energetikai besorolás: A vásárlók számára kulcsfontosságú, hogy az ingatlan rendelkezzen egy energetikai tanúsítvánnyal, ami besorolja az épületet a hatékonysági skálán. Magasabb besorolású ingatlanok kevesebb energiát fogyasztanak, így hosszú távon költségmegtakarítást eredményeznek.
  • Megújuló energiaforrások: Azok az ingatlanok, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak, mint például napenergia vagy szélenergia, vonzóbbá válnak a környezettudatos vásárlók számára.
  • Energiatakarékos berendezések: Modern, energiatakarékos fűtési és hűtési rendszerek, valamint korszerű háztartási gépek (például mosógép, hűtőszekrény stb.) vonzóbbá teszik az ingatlant az energiaköltségek csökkentése és a fenntarthatóság szempontjából.
  • Támogatott energetikai fejlesztések: Fontos, hogy az ingatlan környezetbarát és energiatakarékos modernizációihoz elérhetőek legyenek támogatások vagy kedvezmények, melyek segíthetik az új tulajdonosokat az ingatlan energetikai hatékonyságának javításában.
  • Környezetvédelmi tényezők: A környezettudatosság egyre fontosabb szempont az ingatlanvásárlásnál. Például az olyan környék, ahol könnyen megközelíthetők a zöld területek, közel vannak a közösségi közlekedési csomópontok, vagy ahol kevesebb a légszennyezés, vonzóbb lehet a vásárlók számára.
  • Hosszú távú megtérülés: A vásárlók érdeklődnek azokról az energiahatékonysági beruházásokról, melyek hosszú távon megtérülnek, és nemcsak pénzügyi előnyökkel járnak, hanem környezetvédelmi szempontból is pozitív hatással vannak.
  • Jogszabályi előírások: Fontos, hogy az ingatlan megfeleljen a környezetvédelmi szabályozásoknak és előírásoknak, hogy elkerülhető legyen a későbbi költséges átalakítás vagy bírságokkal járó helyzet.
  • Fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás: Egyre több vásárló keres olyan ingatlant, amely fenntartható és környezettudatos megoldásokat alkalmaz, és a környezetvédelem és társadalmi felelősségvállalás terén is pozitív hatással van a közösségre.

Az energiahatékonysági fejlesztésekkel és a megújuló energiaforrások alkalmazásával nem csak a rezsiköltségek csökkenthetők, hanem hosszú távon az ingatlan értéke is növekedhet.

Források:
[1] ingatlan.com, „Szigetelés értéke a lakáspiacon”
[2] forbes.hu, „Lakáspiac: ennyit jelent az árban a jó szigetelés”

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu