Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: üveggyapotok

 

Milyen előnyei vannak az üveggyapotoknak?

Az üveggyapot hőszigetelő tulajdonságainak köszönhetően kiemelkedően gazdaságos megoldás lehet a hőenergia-megtakarítás terén. Legnagyobb előnye, hogy a többi hőszigetelő anyaggal szemben, az egyik legmegfizethetőbb hőszigetelő anyag. A polisztirolnál akár fele akár bekerülési költséggel is rendelkezhet, ráadásul nagyon könnyen kezelhető anyagról beszélünk.

Az üveggyapot a többi ásványgyapothoz hasonlóan kiváló páraáteresztő. A páradiffúziós ellenállása a levegő páradiffúziós ellenállásával majdnem megegyezik, így a pára akadálytalanul tud áthaladni a szigetelésen. Ez a tulajdonság különösen fontos azokban az épületekben, ahol a belső tér páratartalma magas, és így a kondenzáció és a penész képződés megelőzése érdekében fontos a hatékony páraátbocsátás.

Az üveggyapot az alapanyagai miatt nem éghető, így nagy biztonságot jelent, ha esetleges tűz alakulna ki egy épületben. Ez a tulajdonság, a hőszigetelés mellett, különösen fontos a tűzbiztonság szempontjából.

Rendkívül jó hangszigetelő képességgel rendelkeznek. Tehát, ha a zajcsillapítása fontos szempont, akkor érdemes megfontolni az üveggyapot használatát. Az üveggyapot a hőszigetelés mellett hatékony hangszigetelő megoldást is biztosít, így képes egyszerre csökkenteni a hő- és hangáteresztést.

Hol használható az üveggyapot?

Az üveggyapot termékek széles körben alkalmazhatóak a hőszigetelés terén. Íme néhány példa, ahol az üveggyapot ideális választás lehet:

  • Alulról hülő födémek: Bizonyos üveggyapot termékek alkalmazhatóak, garázs-, pince- és árkádfödémek alsó síkjának hőszigetelésére, valamint zajcsökkentésre. Ilyen alkalmazás esetén dübellel (pl. DHM dübel) rögzítendő a termék.
  • Emeletközi födémek: Az üveggyapot kiváló hőszigetelő tulajdonságai miatt ideális választás az emeletközi födémek hőszigetelésére. Ezzel az anyaggal jelentősen csökkenthető a hőátadás a födémeken keresztül, így segítve a hőenergia-megtakarítást.
  • Szerelt külső falak: Az üveggyapot hőszigetelő anyagokat a szerelt külső falak hőszigetelésére is használhatjuk. Az üveggyapot hőszigetelési képessége és könnyű súlya miatt ideális választás lehet ezen alkalmazásokhoz.
  • Padlásfödémek: Teljesen megfelel az üveggyapot, nem hasznosított vagy nem fűtött padlásfödémek szigetelésére. Fontos azonban, hogy a szigetelés nem járható, és nem fedhető le egészben, azért, hogy a pára kis tudjon szellőzni. Ugyanis, mint az korábban leírásra került, az üveggyapot páraáteresztő, és amennyiben pl egy OSB lap elzárja a pára útját, úgy a pára a szigetelő anyagban megreked, és roncsolja az anyagot.
  • Tetőtér beépítések: Az üveggyapot ideális választás lehet a tetőtér beépítése során, ahol a hőszigetelés kulcsfontosságú. Alkalmazhatóak a szarufák és szelemenek között és alatt.
  • Válaszfalak: Az üveggyapot termékek méretüknél fogva tökéletesen alkalmazkodnak a gipszkarton válaszfalak szokványos méreteihez. Ha az elválasztószerkezet különböző hőmérsékletű légtereket választ el egymástól, úgy a a fűtött oldalra párazáró réteget kell elhelyezni, hogy a szigetelőanyagba ne kerüljön nedvesség.
 
De akkor miért nem szeretik általában az emberek?
Az üveggyapot körül rengeteg tévhit kering, és ezért a legtöbben viszolyognak annak használatától. pedig rengeteg pénzt meg tudnának takarítani, ha ezeket a tévhiteket elfelejtenék. A követekző tévhitekkel találkozhatunk:
 
Az üveggyapotnak rossz a hőszigetelő képessége
Régi időkből visszamaradt tévhit, hogy az üveggyapot a többi hőszigetelő termékhez képest gyenge hőszigetelési teljesítménnyel bír. Megszokott volt a 0,044-es lambda érték is. Azonban ez manapság már nem igaz, és az üveggyapot felveszi a versenyt a többi hőszigetelő anyaggal. Akár 0,03-as lambda érték is elérhető (Isover Multimax 30).
 
Az üveggyapot összeesik
Az üveggyapotról terjedő egyik legelterjedtebb tévhit, hogy az üveggyapot összeesik. Ez a kijelentése nem állja meg a helyét. Onnan eredeztethető ez a tévhit, hogy a szakmai hozzá nemértés miatt, sok „kivitelező” olyan anyagot használt, ami a paraméterei nem feletek meg a műszaki igényeknek. Egyszerűen rossz anyagot választottak az egyes célokra. Az üveggyapot termékek nem esnek össze, amennyiben az megfelelő termékeket használjuk a megfelelő helyeken.
 
Az üveggyapot mindig szúr és porzik
Az üveggyapot káros hatásai, mint szúrás, csak akkor jelentkezik, amikor az beépítésre kerül, utána már nem jelentkezik ilyen mellékhatás.
 
A kőzetgyapot jobb, mert nem ég és tömörebb
Mindkét termék típus teljesen tűzálló, és éghetetlen. A kettő között különbség nincs. Az, hogy melyik anyag tömörebb nem egy fontos tényező a hőszigetelési teljesítmény összehasonlításakor. Azzal, hogy egy anyag tömörebb nem lesz rögtön jobb hőszigetelő. A hőszigetelés teljesítményéhez a lambda értéket kell megvizsgálni.
 

Milyen környezetvédelmi hatásai vannak az üveggyapotnak?

Az üveggyapot az egyik legkörnyezetbarátabb hőszigetelő anyag. A termelési folyamat során a hulladék mennyisége minimalizálva van, és az alapanyagok újrahasznosíthatóak. Az üveggyapot gyártásakor keletkező CO2-kibocsátás jelentősen alacsonyabb, mint más hőszigetelő anyagok gyártása során. Az üveggyapot használata hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez, mert csökkenti az épületek hőveszteségét, és ezzel az energiafogyasztást is.

Mikor használjunk üveggyapotot, és mikor kőzetgyapotot?

Az alkalmazási területtől függ, hogy hol melyiket érdemes használni. Példának okáért üveggyapotot nem lehet alkalmazni az alacsony tömörsége miatt a homlokzaton, ott a kőzetgyapotra van szükség. De ha az álmennyezetet nem akarjuk feleslegesen súllyal terhelni, oda az üveggyapotot ajánljuk.
Röviden elmondható, hogy az üveggyapot, egy könnyeb, jóval kedvezőbb árú, kezelhetőbb anyag, míg a kőzetgyapot egy általában jobb hangszigetelő képességgel rendelkező (bár vannak speciálisan hangszigetelésre kifejlesztett üveggyapot termékek is), és általában jobb hőszigetelő képességgel rendelkező (jobb lambda értékkel rendelkezik) termék.
 
Egy termék, ami egyesíti a kőzetgyapot és az üveggyapot előnyeit
A Saint-Gobain által birtokolt Isover kifejlesztett egy új termékcsaládot, az Ultimate-t, egy újgenerációs szilikátszálás hőszigetelő anyagot, ami egyesíti a kőzetgyapot és az üveggyapot előnyős tulajdonságait.

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu