Loader

Az elérhető rendszerek lekérdezése, kérjük várjon...

Kalkuláció hozzáadása a kosárhoz, kérjük várjon...

Ajánlatának rögzítése folyamatban, kérjük várjon...

Kalkuláció betöltése folyamatban, kérjük várjon...

Lábazati luxus: Drágább anyagok előnybe

 

Miért kell más anyaggal szigetelni a lábazatot, mint a homlokzatot?

A lábazat a leginkább kitett része az épületnek az időjárási viszontagságoknak, így különböző kihívásokkal néz szembe, mint a homlokzat. Ezek között szerepelnek a folyamatosan jelentkező külső hatások, mint a víznyomás és egyéb terhelések. Tehát egy más jellegű, robosztusabb szigetelőanyagra van szükség, amely képes ellenállni ezeknek a speciális terheléseknek.

Hőszigetelő képesség romlása

A hőszigetelő anyagok esetében, a víz behatolása komolyan ronthatja azok hőszigetelő képességét. A víz általában növeli az anyag hővezető képességét, ezáltal gyengíti a hőszigetelést. Ennek elkerülése érdekében a hőszigetelő anyagoknak víztaszító képességgel kell rendelkezniük.

Lábazati felfagyás

A lábazatban maradó víz a hideg hőmérsékletek hatására könnyen felfagyhat, ami a lap tönkremeneteléhez vezethet. Ez nem csak a hőszigetelés hatékonyságát csökkenti, hanem a lábazat szerkezeti integritását is veszélyezteti, ami különösen fontos, mert a lábazat alulról tartja a homlokzat súlyát.

Páradiffúziós és hőhíd problémák

Ha a lábazati zóna nem megfelelően van szigetelve, akkor a falak belső felületén kicsapódhat a pára, ami a penész elterjedését eredményezheti, amelyek rontják a beltéri levegő minőségét, káros hatással lehetnek az ott élők egészségére, és kárt tehetnek az épületben. Emellett, ha a szigetelés nem megfelelő, akkor hőhidak keletkezhetnek, amik gyengítik a hőszigetelést és energiaveszteséget okoznak.

Mechanikai terhelés

A falak alsóbb szintje általában nagyobb mechanikai terhelésnek van kitéve, például labdák visszapattanása, állatok karcolása, vagy éppen a homlokzat súlya miatti nyomás. Ezért fontos, hogy a hőszigetelő anyagoknak ne csak jó hőszigetelési képességgel, hanem kellően magas mechanikai ellenálló képességgel is rendelkezzenek.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie a lábazati hőszigetelésnek?

Azért, hogy a lábazati szigetelésnek valóban legyen is értelme, úgy ezeket a tulajdonságokat figyelembe kell vennünk a hőszigetelő lemez kiválasztásánál:

  • Kiváló hőszigetelési képesség
  • Víztaszító képesség
  • Párataszító ellenállás
  • Kiváló nyomószilárdság
  • Mérettartás

Ezek a tulajdonságok biztosítják, hogy a hőszigetelés idővel se veszítsen hatékonyságából, és ellenálljon a folyamatos külső terheléseknek.

Milyen lemezt válasszak? – XPS, Formahabosított EPS, PIR

Magyaroroszágon jelenleg a legelterjedtebb lábazati hőszigetelő lemez az XPS. Az XPS lapok teljes mértékben megfelelnek az előírt kritériumoknak, azonban két nagy hátrányuk is van. Az XPS lapok jóval drágábbak, mint más hőszigetelő lapok, így komolyan megterhelhetik a pénztárcát. Emellett kisebb, de lényeges probléma az EPS lapoktól eltérő méret. A homlokzaton általában használat EPS lapok mérete (legyen az normál „fehér” vagy grafitos „szürke”) 50×100 cm, míg az XPS lap mérete 60×125 cm. Mivel a lapokat kötésben kell felhelyezni mind a homlokzatra, mind a lábazatra, így plusz vágást eredményezhet a különböző lapméret a kivitelezés során. Mindezek mellett, nagy előnye a többi laphoz képest a magas terhelhetősége (300 kPa). Ami így könnyedén ellenáll a falnak rúgott focilabdának.

A fent említett két probléma miatt fejlesztették ki a hőszigetelőanyag gyártók a formahabosított EPS lapokat. Ezek a lapok jóval kedvezőbb áron elérhetőek, és a lapok mérete is megegyezik a homlokzaton használt EPS lapokéval. Hátránya azonban az alacsonyabb terhelhetőség (150 kPa, ami azonban még így is ellenálló, a homlokzati lapok 80 kPa terhelésnek állnak ellen, és 100 kPa felett már lépésállónak számít a lap. Hátránya továbbá, hogy ezeket a lapokat nem lehet vágni, vágás esetén ugyanis a lapok elveszítik a zártcellás tulajdonságukat. Illetve, a hőszigetelési képességük (0,035) sem olyan kiemelkedő, mint az XPS (0,031) lapoknak.

Harmadikként a Magyarországon még kevésbé használt technológia a PIR lemezek alkalmazása. Ezek a lapok megfelelnek minden követelmények, de a másik két lemez típussal a legkiemelkedőbb hőszigetelési tényezővel rendelkezik (0,024). A PIR lemez nem összetévesztendő a PUR-ral.

Mire érdemes még odafigyelni a lábazat hőszigetelésénél?

Az XPS lapok különböző színben jelen vannak a piacon, gyártó válogatja, hogy ki milyen színben állítja ezeket elő. Ennek nem kell jelentőséget tulajdonítani, azonban arra figyelni kell, hogy az XPS felülete érdesített legyen. Máskülönben a ragasztónak nem lesz megfelelő felülete a tapadáshoz.

Mindenképpen érdemes emelt minőségű ragasztó használata az lábazati zónában a megnövekedett terhelések, illetve a nehezebb tapadás miatt.

A homlokzati fal sokkal jobb hőszigetelő képességű anyagból készül általában, mint a lábazat (pl: tégla kontra zsalukő). Érdemes arra figyelni, hogy a homlokzat és a lábazat felülete hasonló hőszigetelési képességgel bírjon. Példának okáért az a Magyaroroszágon elterjedt szokás, hogy a lábazat beljebb esik a homlokzatnál, sok esetben nem megfelelő, hiszen egy rossz hőszigetelő képességű anyagra (pl zsalukő), bár jobb a homlokzathoz képest jobb hőszigetelő anyag kerül felhelyezésre, de kisebb cm-ben. Érdemes, tehát a lemezek és mögötte lévő falazat típusát egyszerre figyelembe venni. Legyen kiegyenlített a felületek hővezetési tényezője.

Minimum 40 cm lábazati szigetelést javaslunk, hogy a homlokzat védve legyen a felcsapó víztől, de a lábazat magassága sok mindentől függ.

Milyen vakolattípust lehet használni lábazatnál?

Mindenképpen műgyantás lábazati vakolat használata javallott, ugyanis annak lesz a legmegfelelőbb a tapadása, emellett pedig víz és fagyállóak

Mi a különbség a lábazati és a homlokzati vakolat között?

A lábazati vakolatnak vízállónak és ellenállónak kell lennie a mechanikai terhelésekkel szemben, míg a homlokzati vakolatnak főként az időjárási viszontagságoknak – mint az eső, a szél és a napsugárzás – kell ellenállnia. Ezért a lábazati vakolatok általában erősebbek és vízállóbbak, míg a homlokzati vakolatoknak nagyobb szigetelő képességgel és UV-állósággal kell rendelkezniük. Mindkét esetben fontos, hogy a vakolatok jó páraáteresztő képességgel rendelkezzenek, hogy a hőszigetelő anyagok ne nedvesedjenek be.

Kapcsolódó bejegyzések

Keresse kollégánkat bizalommal!

Nagy Csaba

Nagy Csaba
+36 70 932 5811
ertekesites@hoszigetelesjoaron.hu